IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът на малкия бизнес в САЩ се променя слабо преди президентските избори

23% от собствениците на малки предприятия съобщават, че инфлацията е техният най-основен проблем

16:06 | 08.10.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Оптимизмът на малкия бизнес в САЩ се е променил слабо през септември. Компаниите са ограничили плановете си за капиталови разходи, което показва исторически високата несигурност преди президентските избори в страната, предава Bloomberg.

Индексът на оптимизма на Националната федерация на независимия бизнес се е повишил с 0,3 пункта до 91,5 пункта, след като през август се понижи с най-много от повече от две години. Индексът на несигурността е нараснал с 11 пункта до рекордно високо ниво, докато собствениците на малък бизнес очакват резултатите от изборите през ноември.

Три от десетте компонента, съставляващи индекса на оптимизма, са намалели, пет регистрирах ръст, а два са останали на същото ниво. Делът на фирмите, които планират капиталови разходи, е спаднал с 5 пункта до 19%, което е най-ниският резултат от април 2023 г. насам. Около 34% от фирмите съобщават за свободни работни места, които не могат да запълнят, което е най-малкият дял от началото на 2021 г.

23% от собствениците на малки предприятия съобщават, че инфлацията е техният най-основен проблем, което е с 1 пункт по-малко от август.

Въпреки че 15% от предприемачите са заявили, че планират да създадат работни места през следващите три месеца, което е с 2 процентни пункта повече от предходния месец, плановете за наемане все още са под нивата, наблюдавани при последния стабилен растеж на икономиката.

Сред тези, които съобщават за по-малки печалби, 37% обвиняват по-слабите продажби, а 14% казват, че спадът се дължи на цените на материалите. Разходите за труд са посочени от други 13%, а 11% са изтъкнали като затруднение по-ниски продажни цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 часа
Ми при такива кандидати,колко да си оптимист?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още