IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Основната инфлация в Швеция се забави до целта от 2% за първи път от 2021 г.

В момента централната банка обмисля следващия си ход за облекчаване на паричната политика

11:57 | 08.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основната инфлация в Швеция се забави до целевата стойност на централната банка в страната от 2% за първи път от 2021 г. насам. В момента финансовата институция обмисля следващия си ход за облекчаване на паричната политика, за да стимулира вътрешното търсене, предава Bloomberg.

Измерителят на годишното увеличение на цените, който изключва енергоносителите, се е понижил до 2% през септември, според експресната оценка на Шведския статистически институт. Това е малко над 1,9%, прогнозирани както от централните банкери, така и от икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Данните бяха публикувани в момент, когато инвеститорите и анализаторите се опитват да разберат дали Шведската централна банка ще ускори темпа на облекчаване на политиката си, като намали разходите по заемите с половин процентен пункт наведнъж, или ще продължи с намаленията от по четвърт пункт до края на тази година.

Основната инфлация в Швеция се върна на целевата стойност от 2%. Изображение: Bloomberg Основната инфлация в Швеция се върна на целевата стойност от 2%. Изображение: Bloomberg

Въпреки че през май тази година финансовата институция започна да понижава основната си лихва, шведската икономика все още не се е възстановила от почти тригодишната стагнация. Именно това увеличава натиска върху централната банка да действа по-бързо.

„За момента инфлационните перспективи са по-малко обезпокоителни“, посочиха анализаторите Карл Нилсон, Глен Нилсен и Йеспер Хансон от Swedbank. Те се придържат към призива си за намаляване на лихвените проценти с половин пункт през ноември, докато колегата им Йохан Лоф от Svenska Handelsbanken остава в лагера, очакващ пониженията да продължат с настоящия темп.

Според него, ако пакетът от икономически данни, който трябва да бъде публикуван в четвъртък, се окаже силен, това би засилило аргументите в полза на намаление с четвърт пункт на следващото заседание на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още