IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство в Германия показва признаци на възстановяване

То е нараснало с 2,9% спрямо юли, което е значително прогнозата за ръст от 0,8% в проучване на Bloomberg

11:16 | 08.10.24 г. 7
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското промишлено производство се е възстановило през август след спада от предходния месец. Това дава известна надежда за стабилизиране на производството, докато най-голямата европейска икономика се бори със страховете от рецесия, предава Bloomberg.

През август производството в страната е нараснало с 2,9% спрямо юли, което е значително над прогнозата за ръст от 0,8% в проучване на Bloomberg сред икономисти. През юли то се понижи със същия процент.

За трите месеца до края на август производството остава с 1,3% по-ниско спрямо предишното тримесечие.

Промишленото производство в Германия се възстановява. Изображение: Bloomberg Промишленото производство в Германия се възстановява. Изображение: Bloomberg

Докладът от вторник следва поредица от лоши новини за изпитващата затруднения икономика. Тя е обременена най-вече от слабостта на индустриалния сектор на фона на спирането на доставките на природен газ от страна на Русия след нахлуването в Украйна, както и от слабото търсене в Китай и затруднението на автомобилната индустрия да се ориентира към електромобилите.

Миналия месец Бундесбанк съобщи, че икономиката на Германия може да е била в стагнация или да се е свила през третото тримесечие след лек спад през предходните три месеца. Финансовата институция обаче подчерта, че при сегашното положение сериозен икономически спад изглежда малко вероятен.

Известна подкрепа може да дойде от по-нататъшното намаляване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка. По-слабите от очакваното данни за икономическия растеж и по-бързото отстъпление на инфлацията в 20-членния блок породиха очаквания за още едно понижение през следващата седмица - нещо, за което намекна и председателят на ЕЦБ Кристин Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 1 час
До: Tikva007 остави го тоя... той не е като теб дето всичко ти се получава, и войната я спечелихте за 3 дена, немцита са със спихнала икономика и ядът катерици, англичаните са с изходни визи за да не емигрират в блатная, тецове се отварят през ден.... Досега квото си написал е било само "истина" и точно у десетката! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 час
До: кръпко: На мен така ми се пада, но ти с какво заслужи тази мъка невървежна - където и да си хвърли мицела, навсякъде ялово - суша и гнилоч. Ни войната ти се случва, ни зеления хайвер върви - само измишльотини генерираш, колкото да мъццнеш, че и теб те има - там някъде. На една ланда-сонда висиш над нищото. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 часа
После що ви наричам жълт вестник... опорка след опорка и изведнъж се промъкне нещо реалния свят и тошо механджийски изпада в ступор, хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 7
гъбко
преди 2 часа
До: Tikva007 И са чуденка, къде да лаеш по напред, и по-важното за какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 часа
Но Инвестор.bg само превежда статиите от чорбаджията. Въпросът е в качеството на медията Bloomberg, като той касае и другите й либерални посестрими - WSJ, FT, Politico, WP, Reuters, etc. Вече намирисва на неудачна бета-версия на AI.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 часа
Инвестор.bg - вчера: *Фабричните поръчки в Германия спадат в пореден знак за бедствено положение в индустрията. Фабричните поръчки в Германия са намалели през август, сочат нови данни, цитирани от Bloomberg.* Инвестор.bg - днес: *Индустриалното производство в Германия показва признаци на възстановяване То е нараснало с 2,9% спрямо юли, което е значително прогнозата за ръст от 0,8% в проучване на Bloomberg. Германското промишлено производство се е възстановило през август* - МАЗАЛО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Алехандро
преди 3 часа
Колко пъти го обяснявах това - престанете с апокалиптичните статии за Германия, това не е сериозна журналистика. Следващата драма е, относно "технологичната изостаналост на ЕС и Германия", в частност - и там ще има счупени зъби, на хора, плямпащи аналогови глупости без дори да имат най-малката представа какви вложения правят немските фирми от две години в AI...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още