IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната банка: Забавянето в Китай може да се задълбочи и да окаже натиск върху Източна Азия

Експанзията на Поднебесната империя ще спадне до 4,3% през следващата година от очакваните 4,8% през 2024 г.

10:42 | 08.10.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световната банка очаква растежът на Китай да отслабне още повече през 2025 г., дори и с временния тласък на наскоро обявените нови финансови стимули от страна на правителството и централната банка на страната. Това от своя страна ще доведе до допълнително натоварване на регионалните икономики.

Експанзията на Поднебесната империя ще спадне до 4,3% през следващата година от очакваните 4,8% през 2024 г., съобщи кредиторът в своя полугодишен доклад за икономическите перспективи. В резултат на това растежът в Източна Азия и Тихия океан, който включва страни като Индонезия, Австралия и Южна Корея, ще се забави до 4,4% през 2025 г. от около 4,8% през тази година.

„В продължение на три десетилетия растежът на Китай се разпространяваше благотворно върху съседните страни, но сега силата на този импулс намалява“, посочват от Световната банка. „Наскоро обявената фискална подкрепа може да повиши краткосрочния растеж, но дългосрочният ще зависи от по-дълбоки структурни реформи“, се казва в доклада.

Властите в Пекин си бяха поставили за цел икономически растеж от около 5% през тази година, пише Bloomberg. Към август тя изглеждаше все по-недостижима поради забавените потребителски разходи и все още нестабилния пазар на недвижими имоти. В края на септември правителството разгърна програма от стимули, насочени главно към паричната политика, с мерки като намаляване на лихвените проценти.

Сега очакванията са за още по-голяма фискална подкрепа, за да се стимулират разходите, да се възстанови доверието на потребителите и да се стимулира икономиката.

Прогнозата на Световната банка за растежа на Китай през тази година съвпада с оценките в проучване на Bloomberg сред икономисти, но прогнозата за 2025 г. е под оценката за растеж от 4,5%.

Освен забавянето на растежа в Поднебесната империя, промяната на търговските и инвестиционните потоци, наред с нарастващата несигурност на световната политика, може да засегне и Източна Азия и Тихоокеанския регион, смята Световната банка.

Макар че напрежението между Вашингтон и Пекин създаде възможности за държави като Виетнам да играят роля на свързващо звено между основните търговски партньори, нови данни сочат, че икономиките може да бъдат все по-ограничени да играят ролята на „еднопосочен свързващ елемент“, тъй като се налагат нови, по-строги правила за произход на вноса и ограничения на износа, се изтъква още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 08.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 час
икономиката им спихна след като започнаха да купуват скъп руски газ и петрол... класическа колония на САЩ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още