IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският оборот на дребно у нас се понижава в края на август

С близо 5% на годишна база е увеличението на търговията при хранителните и нехранителните стоки, показват календарно изгладените данни на НСИ

11:58 | 07.10.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi / Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi / Bloomberg

Оборотът в търговията на дребно у нас се понижава с 0,6% през август на месечна база по съпоставими цени, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база обаче се бележи ръст от 4,9%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Месечна промяна

През август НСИ отчита намаление на оборота при „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ - с 1,1%, и „Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали“ - с 0,6%. Оборотът при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия запазва нивото от юли.

В групата „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ се наблюдава понижение при подгрупи: „Търговия на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет“ - с 3,2%, „Търговия на дребно с разнообразни стоки“ - с 2,6%, и „Търговия на дребно с компютърна и комуникационна техника” - с 2,1%. Увеличение е регистрирано при „Търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия“ - с 2,3%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Годишни изменения

През август, в сравнение с година по-рано, статистиката регистрира увеличение на оборота при „Търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия“ - с 10,2%, и при „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“ - с 4,7%. Намаление е отчетено при „Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали“ - с 6,4%.

В НСИ изчисляват, че в групата „Търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали“, има значителен ръст в подгрупа „Търговия на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия“ - с 19,6%. Понижение е отчетено в „Търговия на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет“ - с 1,3%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 07.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още