IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спестяванията на домакинствата в еврозоната продължават да растат за сметка на инвестициите

Делът на бизнес инвестициите във валутния съюз е намалял от 22,3% на 21,3%

15:46 | 04.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Коефицентът на спестявания на домакинствата - съотношението между спестените средства и разполагаемите доходи, в еврозоната е нараснал до 15,7% през второто тримесечие на годината спрямо отчетените 15,2% през първото тримесечие. Това става ясно от публикувани в петък данни на Европейската статистическа служба.

Увеличението се обяснява с нарастването на брутния разполагаем доход с 0,8%.

На този фон показателят за инвестициите на домакинствата - разходите за придобиване на дълготрайни материални активи и тяхното подобрение към разполагаемите доходи, в еврозоната е намалял от 9,3% през първото тримесечие на 9,2% за периода април-юни.

През второто тримесечие на годината делът на печалбата на нефинансовите предприятия във валутния съюз се е свил от 39,1% през първите три месеца на 38,8%. Причина за това е нарастването на разходите за заплати и социални осигуровки за служителите като разходи.

Данните на Евростат сочат още, че делът на бизнес инвестициите в еврозоната е намалял от 22,3% през периода януари-март на 21,3% през второто тримесечие. Пиковите стойности, отчетени през второто тримесечие на 2017 г., второто тримесечие на 2019 г., четвъртото тримесечие на 2019 г. и първото тримесечие на 2020 г., са свързани с големия внос на продукти на интелектуалната собственост, отразяващ ефектите от глобализацията, посочват оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 04.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още