IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гулсби от Фед: Лихвите ще паднат значително през следващата година

Инфлацията се забавя и е близо до целта, безработицата се повиши, а пазарът на труда всъщност е там, където трябва да бъде, изтъква управителят на Фед в Чикаго

22:35 | 03.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лихвените проценти в САЩ ще паднат значително през следващата година, заяви управителят на Федералния резерв в Чикаго Остан Гулсби, цитиран от Bloomberg.

Той подчерта как тесният фокус на централната банка на САЩ върху инфлацията се е разширил до пазара на труда, добавяйки, че би искал да запази нивото на безработица - в момента 4,2% - от по-нататъшно увеличение.

„Инфлацията се забавя и е близо до целта, безработицата се повиши, а пазарът на труда всъщност е там, където бихме искали да бъде“, изтъква Гулсби в интервю за чикагското радио WBEZ. „Цените трябва да паднат съществено през следващите 12 месеца“, добавя той.

Представителите на Фед понижиха лихвените проценти с половин процентен пункт на заседанието миналия месец, като това беше първата низходяща корекция от началото на пандемията. Това имаше за цел да подкрепи пазара на труда, където темпът на наемане на нови служители се забави през последните месеци. Инфлацията, която се ускори значително преди две години, се охлажда и е близо до целта на Фед от 2%.

Икономисти и анализатори сега насочват погледите си към заседанието на централната банка през ноември. Въпреки че прогнозите, публикувани миналия месец, сигнализираха, че централните банкери вероятно ще прибегнат до по-малки съкращения, с четвърт процентен пункт, на заседанието до края на годината, размерът на всяко намаление ще зависи от това как се развива икономиката.

Докладът за работните места, който трябва да бъде публикуван в петък, ще хвърли повече светлина върху състоянието на пазара на труда.

Гулсби коментира и стачката на служителите на пристанищата в източното крайбрежие на САЩ. Той каза, че търговците на дребно и производителите имат складирани продукти за около две седмици, отбелязвайки, че стачка, по-дълга от това, ще окаже по-голямо въздействие върху икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още