IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е сред страните с най-голямо увеличение на цените на производител в ЕС

Цените на индустриалните производители са нараснали с 0,6% в еврозоната и с 0,4% в евросъюза през август

13:12 | 03.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

България е сред страните от Европейския съюз, в които се наблюдава най-голямо увеличение на цените на производител на годишна база. През август те са нараснали с 1,9% в сравнение със същия период на миналата година, сочат публикувани днес данни на европейската статистическа служба Евростат.

По този показател страната ни се нарежда наравно в Португалия на второ място след Румъния, където ръстът е с 2,8%.

През август спрямо юли цените на промишлените производители са се увеличили с 0,6% в еврозоната и с 0,4% в ЕС. През юли те нараснаха с 0,7% във валутния съюз и с 0,8% за европейската общност.

На годишна база цените на производител в промишлеността са се свили с 2,3% в еврозоната и с 2,1% в ЕС.

В еврозоната цените на промишлените производители са намалели през август в сравнение с юли с 0,1% при междинните стоки, а са нараснали с 1,9% за енергията и с 0,1% за капиталовите стоки. Промяна не е отчетена при дълготрайните и недълготрайните потребителски стоки.

Цените в промишлеността общо за валутния съюз, без енергетиката, са били надолу с 0,1 на сто.

В Европейския съюз на месечна база цените на производител в промишлеността са намалели с 0,1% при междинните и дълготрайните потребителски стоки. Те са нараснали с 1,1% при енергията, с 0,2% при капиталовите стоки и с 0,1% за недълготрайните потребителски стоки.

През месеца промишлеността, без да се включва енергийния сектор, не отчита промяна в ценово отношение.

Най-голямо месечно увеличение на цените на промишлените производители е отчетено в Естония (2,2%), Гърция (1,7%) и Испания (1,5%). Най-рязко намаление се наблюдава в Ирландия (3,8%), Литва (1,7%) и Румъния (1,6%).

В 20-членния валутен съюз през август на годишна база цените на производител в промишлеността са намалели с 0,8% при междинните стоки и със 7,7% при енергията. Те са нараснали с 1,4% за капиталовите стоки, с 0,3% за дълготрайните потребителски стоки, както и при недълготрайните потребителски стоки - с 1,1%.

Цените в промишлеността общо, без да се има предвид енергетиката, бележат ръст с 0,3 на сто.

В ЕС на годишна база цените на производител в промишлеността са отстъпили с 0,8% при междинните стоки и със 7% за енергията. Те обаче са нараснали с 1,7% при капиталовите стоки, с 0,1% при дълготрайните потребителски стоки и с 1% за недълготрайните потребителски стоки.

Цените в промишлеността, без енергетиката, са се увеличили с 0,4 на сто.

Най-голямото годишно намаление на цените на производител в промишлеността е отчетено в Словакия (18,3%), Люксембург (6,9%) и Франция (6,3%). Най-съществено увеличение е регистрирано в Румъния (2,8%), България и Португалия (1,9%) и Естония (1,7%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още