IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в Турция изненадва с по-малко от очакваното забавяне

Това може да помрачи дискусиите за очакваното през четвъртото тримесечие намаляване на лихвените проценти

10:55 | 03.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Годишната инфлация в Турция се е забавила по-малко от прогнозираното от икономистите през септември. Това може да помрачи дискусиите за очакваното през четвъртото тримесечие намаляване на лихвените проценти, предава Bloomberg.

Годишната инфлация в южната ни съседка се е забавила до 49,4% през миналия месец от 52% през август, съобщи държавната статистическа служба TurkStat в четвъртък. Месечната инфлация, която е предпочитаният от централната банка на страната измерител, възлиза на 2,97% спрямо 2,47% през предходния месец.

Анкетираните от Bloomberg икономисти прогнозираха 48,3% годишната инфлация и 2,2% на месечна база.

Ценовите очаквания на домакинствата и фирмите - друг ключов показател за Турската централна банка - останаха много по-високи от прогнозите на финансовата институция, която ги разглежда като риск за дезинфлация.

Преди оповестяването на данните анализаторите на HSBC заявиха, че централната банка може да отложи облекчаването на лихвите до следващата година, подчертавайки необходимостта от продължителен период на строга парична политика, за да се закрепят инфлационните очаквания.

По-късно в четвъртък гуверньорът на Турската централна банка Фатих Карахан ще направи обръщение към депутатите в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 03.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още