IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената активност в САЩ се свива за шести пореден месец

Основният показател на Института за управление на доставките (ISM) възлиза на 47,2 пункта

19:00 | 01.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производствената активност в САЩ се свива за шести пореден месец през септември, отразявайки слабите поръчки и намаляването на заетостта в страната, съобщава Bloomberg. 

Данните сочат, че производственият показател на Института за управление на доставките (ISM) възлиза на 47,2 пункта, продължавайки периода на трайна слабост. Всяка стойност под 50 пункта означава свиване.

„Търсенето остава потиснато, тъй като компаниите проявяват нежелание да инвестират в капитал и запаси поради федералната парична политика и несигурността на фона на предстоящите избори“, посочи в изявление Тимъти Фиоре, председател на Комисията за проучване на производствения бизнес на ISM. На 18 септември Федералният резерв на САЩ понижи лихвените проценти с половин процентен пункт.

Тринадесет индустрии са отчели свиване през септември, като се открояват печатарската, производството на пластмаси, каучук и дървесна. Пет сектора са се разширили.

Потиснатото търсене, включително от чуждестранни клиенти, е спомогнало за намаляване на ценовия натиск върху материалите и суровините. Индексът на платените цени се е понижил с 5,7 пункта - най-много от май 2023 г. - до 48,3 пункта, като за първи път тази година показателят индикира намаляване на общите разходи.

По-евтините суровини, като например петрола, могат да спомогнат за по-нататъшно понижение на цените на готовите стоки, както и за ограничаване на инфлацията при услугите. Това би стимулирало централната банка на САЩ да продължи с облекчаването на паричната политика, за да предпази пазара на труда от евентуално влошаване.

Проучването е проведено преди стачката в пристанищата по Източното крайбрежие и по крайбрежието на Мексиканския залив, която рискува да повиши транспортните разходи и цените на вноса. Спирането на дейността засяга 36 пристанища, които имат общ капацитет да обработват до половината от всички търговски обеми на САЩ.

Индексът на заетостта в производствения сектор на ISM е спаднал до 43,9 през септември, отбелязвайки четвърти пореден месец на свиване.

Ограничените капиталови разходи, дължащи се отчасти на високите разходи по заемите и несигурността около президентските избори през ноември, остават пречка за производството. Освен това експортните пазари са нестабилни. Индексът на ISM за поръчките за износ се е понижил през миналия месец и показва най-силния темп на свиване от януари насам.

Докладът на ISM също така сочи, че запасите са се свили с най-бързия темп през тази година, което предполага, че производителите поддържат малки запаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още