IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фалитите в Швеция отново се увеличават, а икономическото възстановяване се забавя

Сред най-засегнатите са компаниите в сектора на недвижими имоти

15:13 | 01.10.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Над 700 шведски компании са фалирали през септември, като сред най-засегнатите са тези в сектора на недвижими имоти. Това сочат данни на агенцията за кредитни справки Creditsafe, цитирани от Bloomberg.

Увеличението от 17% спрямо миналата година е рязък завой след отчетеното годишно намаление от 3% през август. Фалитите при недвижимите имоти са се увеличили повече от два пъти.

Въпреки че надеждите за икономическо възстановяване в Швеция се увеличиха, след като централната банка на скандинавската страна намали разходите по заемите, подобряването на настроенията все още не се е превърнало в повишаване на активността. Тази несигурност продължава да оказва натиск върху бизнеса, посочи в изявление Хенрик Якобсон, главен изпълнителен директор на Creditsafe.

„Безработицата се увеличава, много компании са принудени да съкращават служители, а инвестициите в шведския бизнес сектор са на исторически ниски нива“, каза той. „Тази есен ще бъде трудна за много собственици на фирми“, добави Якобсон.

Все пак не във всички сектори се наблюдава ръст на фалитите през септември. Броят на банкрутите сред търговците на дребно е намалял с почти 20%, а този при хотелите и ресторантите, както и на строителните компании - с 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още