IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията в еврозоната се забави под целта на Европейската централна банка от 2%

Основната инфлация, която изключва храните, енергоносители, алкохола и тютюневите изделия, е 2,7%

12:28 | 01.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в еврозоната се е забавила до 1,8% през септември, което е под целта на Европейската централна банка от 2%, сочат експресните оценки на Евростат, публикувани днес.

Показателят съвпадна с очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, след като през август годишната инфлация достигна тригодишен минимум от 2,2%.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на храните, енергоносители, алкохола и тютюневите изделия, е 2,7%. Прогнозите бяха, че тя ще остане непроменена спрямо отчетените през август 2,8%.

 

По-рано стана ясно, че през септември инфлацията се е забавила под целевото равнище от 2% на ЕЦБ в няколко ключови икономики от еврозоната, включително Франция и Германия.

В понеделник председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че централните банкери са все по-уверени във връщането на инфлацията към целевото равнище от 2%.

„Погледнато в перспектива, инфлацията може временно да се ускори през четвъртото тримесечие на тази година, тъй като предишните резки спадове на цените на енергията отпадат от годишните изчисления. Но последните събития засилват увереността ни, че инфлацията своевременно ще се върне към целта“, каза тя по време на изслушване в Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

„Ще вземем това предвид на следващото си заседание през октомври“, добави Лагард.

Икономистите на Bank of America промениха очакванията си за бъдещия път на намаляване на лихвените проценти на ЕЦБ, като отбелязаха, че сега очакват намаляване на разходите по заемите през октомври. Преди това икономистите прогнозираха, че централната банка ще задържи лихвите стабилни този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още