IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо чуждите инвеститори продължават да заобикалят България?

Икономическата политика на страната ни е дълбоко погрешна, каза икономическият съветник в Българската стопанска камара

15:09 | 01.10.24 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В България не идват чуждестранни високотехнологични инвеститори, които ще предложат високи заплати, защото не можем да им предложим нищо. Това каза Щерьо Ножаров, преподавател в УНСС и икономически съветник в Българската стопанска камара (БСК), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Те не търсят само пътища, не търсят и само брой работна ръка, те търсят много повече неща. И тъй като не можем да им ги предложим, те ни заобикалят, коментира той.

"При нас идват само такива, които могат да плащат само минимална работна заплата и ако изгоним и тези, ще видим допълнително задълбочаване на процеса, който наблюдаваме в момента - рязко намаляване на преките чуждестранни инвестиции. Трябва да осъзнаем, че икономическата ни политика е дълбоко погрешна, никой външен фактор не е виновен", каза Ножаров.

Той подкрепи тезата си, посочвайки, че брутните частни вътрешни инвестиции в България са само 17% от брутния вътрешен продукт (БВП), а средно за ЕС те трябва да са 23%, а за държава с догонваща икономика трябва да са 27%.

“Затова имаме изключително нисък икономически растеж. Украйна, която е във война, тази година ще отбележи 3,1% икономически растеж, а България, която е член на ЕС, ще отбележи 1,9% според ЕК. Румъния, спрямо която действат същите екзогенни фактори, ще отбележи тази година 3,3% икономически растеж", посочи събеседникът.

Ножаров посочи, че негативните ефекти върху икономиката на страната се засилват от дълго продължаващата политическа криза в България. Това се вижда и в проблемите с усвояването на европейски средства, както и неясните условия за фискалната среда.

Гостът посочи и геополитическият риск, който се засилва и също влияе на инвестициите. По думите му част от конфликтите са близо до България, а и трудностите в транспортните коридори и веригите на доставки засягат България. 

"Всички тези и вътрешни, и външни проблеми натискат икономическия растеж на България за тази и следващата година надолу", обобщи икономистът.

"Двете големи фирми, които се оттеглиха - от Плевен и от Мездра, не се оттеглиха, защото има срив на автомобилното производство в Европа. Те не прекратяват своето производство, а просто го местят в Молдова. Ще продължат да произвеждат същата продукция, в същия обем, но с по-ниски разходи", каза Ножаров.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
nikiangel
преди 14 минути
Малко сме, има много корупция, квалифицирания персонал е кът, неграмотната *** иска големи заплати и ако може почти да не работи. Какво да правят тук???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Един Българин
преди 52 минути
Те могат и в Бхарат да отидат. Ние няма да се конкурираме с ниски заплати, а с качество и висока квалификация. За това трябват усилия в МОН, инфраструктура те са си знаели че няма нито в Плевен, нито в Мездра така че не им е това проблема. Високотехнологичните компании все още не инвестират в България вероятно поради опасения за липса на работници, но това в последно време не е точно така. Пак работят за тях и други плащачи, но на Б2Б т.е. много по-скъпо за фирмите. ИТ фирма не иска магистрали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още