IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес доверието в Япония остава стабилно, отваряйки вратата към още лихвени повишения

Доклад на Министерството на труда показва, че пазарът на труда в азиатската страна е останал свит през август

11:09 | 01.10.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доверието сред големите японски фирми се оказа малко по-оптимистично от очакваното - резултат, който запазва шансовете на Японската централна банка да обмисли повишаване на лихвените проценти в края на тази или в началото на следващата година, предава Bloomberg.

Индексът на настроенията сред най-големите производители в страната се задържа на ниво от 13 пункта през септември, според тримесечния доклад Tankan, публикуван във вторник. Показателят за най-големите непроизводствени предприятия се е повишил до 34 пункта. Икономистите очакваха показателите да се понижат до 12 пункта за производителите и до 32 пункта за сектора на услугите.

Данните и за двете групи показват, че оптимистите са повече от песимистите.

Проучването Tankan е сред ключовите данни, публикувани преди заседание на Японската централна банка, насрочено за 31 октомври. Въпреки че се очаква някои фактори, сред които изборите в Япония и САЩ, да предотвратят резки ходове от страна на цетралните банкери, продължаващото засилване на показателите може да ги накара да обмислят повишаване на разходите по заемите в обозримо бъдеще.

Според доклада от вторник фирмите от различни сектори и с различна големина са запазили прогнозите си за инфлацията непроменени. Последното проучване на Bloomberg показа, че мнозинството от анализаторите прогнозират, че ЯЦБ ще повиши разходите по заемите до края на януари, а 15% очакват такъв ход през октомври.

Данните от Tankan също така показаха, че настроенията на производителите на електронно оборудване и на кораби и тежко машиностроене са се подобрили най-много, докато при производителите на петролни и въглищни продукти те са се влошили.

За устойчивия оптимизъм сред производителите може да е допринесло възстановяването на цикъла на търсене на полупроводници. Японският технологичен сектор се възползва от вълната на световното търсене на разработки в областта на изкуствения интелект, което породи голямо търсене на съвременни полупроводници и свързани с тях машини. По-ранни данни показаха, че през август износът на оборудване за производство на чипове в страната е нараснал с 55% спрямо предходната година.

Настроенията сред фирмите от сектора на услугите също неочаквано са се подобрили леко, водени от търговците на дребно и строителните фирми, а също така подкрепени от сектора на хотелиерството. Броят на чуждестранните посетители в Страната на изгряващото слънце достигна 2,93 млн. души през август, което е с 16,4% повече от същия месец на предпразничната 2019 г., се казва в съобщение на Японската национална туристическа организация от миналия месец.

Отделен доклад на Министерството на труда от вторник показва, че пазарът на труда в азиатската страна е останал свит през август. Равнището на безработица е спаднало до 2,5% от 2,7% месец по-рано, а съотношението между броя на работните места и броя на кандидатите се е понижило до 1,23 пункта от 1,24 пункта. Това означава, че на всеки 100 кандидати се падат 123 свободни работни места.

Свитият пазар на труда е фактор, който оказва натиск за повишаване на заплатите, тъй като компаниите се конкурират за запазване на персонала и за привличане на нови служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още