IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китайските инвестиции в чужбина достигат рекордните 71 млрд. долара

Междувременно през второто тримесечие чуждестранните инвеститори са изтеглили рекордно количество пари от Китай

19:43 | 30.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвестициите на Китай в чужбина достигнаха рекордно високи стойности, тъй като компаниите от азиатската страна се стремят да създадат повече заводи в чужбина, което може да помогне за облекчаване на критиките към политиките на Пекин за износ, предава Bloomberg.

Китайските фирми са увеличили чуждестранните си активи с около 71 млрд. долара през второто тримесечие, сочат актуализирани правителствени данни от понеделник. Това е увеличение с повече от 80% спрямо предходната година и най-високото ниво от 1998 г.

Водещи са компаниите в сектори, в които Пекин изпреварва конкурентите си, като тези на електромобилите и слънчевата енергия. Тези инвестиции могат да помогнат за намаляване на търговското напрежение, като създават работни места и икономически растеж на чужди пазари, вместо да ги претоварват с износ, който може да навреди на местните производители.

Все пак някои икономисти поставят под въпрос тези потоци, като нова база данни, съставена от Rhodium Group, показва, че действителните чуждестранни инвестиции са били много по-ниски през последните години. Данните на Пекин може да са завишени от значителен „фантомен“ капитал, движен от финансови съображения, а не от инвестиции в реалната икономика, смятат анализаторите, ръководени от Тило Ханеман.

„Повече от две трети от официалните изходящи инвестиционни потоци са неразпределена печалба, дълг и вътрешнофирмени трансфери“, пишат анализаторите в доклад от този месец.

Дори и така, през последните години изглежда се наблюдава възходяща тенденция в китайските инвестиции в чужбина, според Rhodium Group. Данните показват значително възстановяване на количествата от 2022 г. насам, въпреки че общият размер на инвестициите остава доста под пика през 2016 г.

Китайските изходящи преки чуждестранни инвестиции се изместват към развитите икономики в Азия и развиващите се страни, сочи още статистиката. Във Виетнам, Малайзия, Индонезия и Сингапур през миналата и тази година са направени инвестиции за поне 1 млрд. долара, като китайските фирми инвестират в автомобилостроене, недвижими имоти и други.

Африка, Латинска Америка и Близкият изток също са станали по-значими получатели на китайски капитали през последните пет години, посочват от Rhodium.

Междувременно през второто тримесечие чуждестранните инвеститори са изтеглили рекордно количество пари от Поднебесната империя, като ревизираните данни показват по-дълбоко отдръпване на фона на песимизма за втората по големина икономика в света.

„Китай все повече се възприема като твърде рисково място за нови инвеститори в преки чуждестранни инвестиции предвид възможността да попаднат под ударите на мита, инвестиционни ограничения и други санкции на САЩ“, коментира Адам Слейтър от Oxford Economics. „Изпаряването на преките чуждестранни инвестиции в чувствителни сектори като този на полупроводниците също говори за силно въздействие от политическите инициативи на Вашингтон, насочени към Пекин“, добави той.

Ако спадът продължи през цялата година, това ще бъде първият годишен нетен отлив поне от 1990 г. насам. Миналата седмица Китай обяви пакет от мерки за стимулиране на икономическия растеж, предлагащ по-голямо финансиране и намаляване на лихвените проценти. Въпреки че това даде тласък на акциите, не е сигурно дали чуждестранните инвеститори ще се върнат обратно.

Данните за третото тримесечие се очакват в началото на ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 30.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още