IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия захвърля надеждата за какъвто и да е икономически ръст през 2024 г.

Властите в Берлин ще свият прогнозите си за растеж през 2024 г. до – в най-добрия случай – стагнация, според източници

10:35 | 01.10.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германското правителство се кани да свие прогнозите си за състоянието на най-голямата икономика в Европа и сега очакванията са тя изобщо да не се разшири тази година. За това съобщават запознати за Bloomberg.

Властите в Берлин ще свият прогнозите си за растеж през 2024 г. до – в най-добрия случай – стагнация, което е под предварителната прогноза за ръст от 0,3%, коментират източниците, пожелали да останат анонимни.

Това ще означава още една изгубена година за икономиката, върху която тежи отслабването на индустриалния сектор, по-слабото търсене от Китай и затрудненията с преминаването към електрическа мобилност.

Очакванията, че няма да има растеж, са на практика признание за поражение от страна на коалиционното правителство и пореден удар за канцлера Олаф Шолц, който не е виждал икономически ръст за две поредни тримесечия, откакто пое поста през декември 2021 г.

Сега изборите са на по-малко от година разстояние, което свива времевия прозорец за постигането на по-значително ускорение, преди Щолц да се изправи пред волята на избирателите. А самите те вече показаха неодобрението си на местните избори в източните провинции тази година, както и на вота за Европейски парламент.

БВП на Германия на тримесечна основа. Графика: Bloomberg LP БВП на Германия на тримесечна основа. Графика: Bloomberg LP

На фона на това доходността по 2-годишните германски държавни облигации в понеделник бе с три базисни пункта по-висока на ниво от 2,1%, което е близо до най-ниското ѝ равнище от 2022 г. насам.

Трейдърите очакват с вероятност от приблизително 80% ново намаление на лихвите от Европейската централна банка следващия месец на фона на продължаващите сигнали, че икономиката на еврозоната се забавя.

Окончателните прогнози на германското правителство за 2024 г. може да се окажат и по-слаби от нулев ръст в зависимост от данните за индустриалните поръчки и производството, които трябва да излязат малко преди публикуването на актуализираните очаквания за брутния вътрешен продукт на 9 октомври, посочват източниците.

Представителите на министерството на икономиката в момента работят по новите прогнози, които все пак може да претърпят промени преди финалното им публикуване.

Но дори и да няма ръст, това все пак ще е над очакваното свиване от 0,1%, прогнозирано от водещия икономически институт в страната миналата седмица.

На фона на това поредица от лоши новини – от заплахата на Volkswagen за затваряне на заводи в Германия до решението на Intel да отложи инвестиция от 30 млрд. евро в нов завод за чипове в източните части на страната – подчертава допълнителните препятствия, които тежат върху икономиката.

Това, заедно със слабото търсене от Китай и рискът Доналд Тръмп да се върне в Белия дом, води Германия към перфектната буря, което може да потисне брутния вътрешен продукт дори още повече, коментира единият от източниците.

Прогнозите за слаб растеж ще влошат и данъчните приходи, което може да усложни и усилията на управляващата коалиция да затвори финансовата пропаст в бюджетния план за 2025 г. Но в същото време това ще позволи повече нови заеми – приблизително допълнителни 2 млрд. евро – в рамките на дълговата мярка, която позволява на правителството да заема повече при по-трудни икономически времена, посочват източниците.

Говорител на министерството на икономиката не е отговорил незабавно на запитване за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 01.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 54 минути
До: Алехандро Може и повече, нищо не си видял от тошосмука... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 55 минути
До: 0pk Тежко им е проссс, та кога се очакват първите камиони с хуманитарна помощ от русия, сподели моля! яйца ще има ли ?:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 8
0pk
преди 1 час
Толко са зле тия, че даже ексела не ги спасява, нали кухиндер? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
гъбко
преди 1 час
До: Алехандро Може, може...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Алехандро
преди 1 час
До: Tikva007....Не, не, ама наистина - не може да си толкова ***! Бухахахахахахаха!Какво изи!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
Tikva007
преди 1 час
*Властите в Берлин ще свият прогнозите си за растеж през 2024 г. до в най-добрия случай стагнация, което е под предварителната прогноза за ръст от 0,3%* - Ако обаче някой си мисли, че Германия ще се свива и потъва, докато останалия ЕС расте, ял е риба. Цаца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още