IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Wall Street се притеснява от завръщането на Тръмп, но и Харис плаши инвеститорите

И двамата представиха своите икономически програми, а инвеститорите се страхуват, че ще бъдат принудени да ги променят в движение

16:15 | 29.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Колаж: Bloomberg LP
Колаж: Bloomberg LP

Много от ръководителите на големи публични компании в САЩ изказват опасения за връщането на Доналд Тръмп в Белия дом, но и политиките на претендента на демократите Камала Харис още изглеждат малко неясни, пише Ройтерс. Големи имена като Джордж Сорос подкрепиха сегашния вицепрезидент, но мнозина се страхуват, че нейната икономическа политика може подтисне доходоносния бизнес на Wall Street.

Според инвеститори Тръмп вероятно ще продължи оттам, откъдето спря през 2020 година, и може да предизвика политическа и икономическа нестабилност в страната. Консервативната Камала Харис изглежда по-безопасен кандидат, но реално тя влезе в надпреварата през юли и плановете ѝ не са толкова известни. Опасенията са, че тя ще продължи и задълбочи действията на Джо Байдън, включително и рестриктивните мерки срещу големи компании.

През седмицата и двамата кандидати за президент на САЩ представиха своите икономически планове. Изглежда Камала Харис не успя да убеди големия бизнес в успеха на своите идеи, включващи и повишване на данъците, казват наблюдателите. От друга страна на Wall Street отчитат, че обещанията за данъчни облекчения могат да бъдат "изядени" от допълнителни мерки като вносни мита, за чието увеличаване кандидатът на републиканците говори по време на предизборен митинг,  и други мерки, които да увеличат инфлацията в страната.

Според индустията, която подкрепя Доналд Тръмп, митата ще са от полза за икономиката, защото ще намалят дефицита и ще увеличат приходите на компаниите.

Анализатори отбелязват, че икономическият план на Камала Харис изглежда по-добре, но той предвижда увеличаване на данъците за големия бизнес, макар че това ще бъде частично компенсирано от разширяване на дефицита. При представянето на идеите си тя беше категорична , че ще се бори срещу скритите такси на банките.

Сред големите имена в бизнеса има поддръжници и на Харис, и на Тръмп, но като цяло всички се притесняват от това, че двамата не дават много подробности как ще изпълнят обещанията си. Според част от тях Конгресът например  няма да допусне увеличаване на данъците и това вероятно ще принуди Харис да предприеме други мерки, които засега  са неясни.

Проучвания все пак показват, че индустрията сякаш има Харис за свой фаворит - даренията от бизнеса за нейната кампания са 8,7 млн. долара, спрямо 3 млн. долара за Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 29.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 51 минути
За никакъв *** не стават и двамата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още