IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакванията за потребителската инфлация в еврозоната се понижават

През следващите 12 месеца се очаква цените да нараснат с 2,7%

16:42 | 27.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлационните очаквания на потребителите в еврозоната са намалели през август, сочи месечното проучване на Европейската централна банка. Това засилва аргументите за ново понижение на лихвите през следващия месец, предава Bloomberg.

През следващите 12 месеца се очаква цените да нараснат с 2,7%, което е спад спрямо очакванията за 2,8% през юли и най-ниското ниво от септември 2021 г. Измерителят за три години също се е понижил - до 2,3% от 2,4%.

Очакванията за бъдещото развитие на цените играят ключова роля, като централните банкери все още търсят доказателства, че целта им от 2% ще бъде постигната устойчиво в края на следващата година.

Макар че през септември се очаква инфлацията да се забави до или за първи път от 2021 г. насам дори под тази цел, тенденцията вероятно ще се обърне през последните месеци на годината поради базови ефекти. Данните от по-рано в петък показаха, че през този месец нарастването на цените във Франция и Испания е по-умерено от очакваното, като във всяка от страните то е доста под 2%.

ЕЦБ понижи лихвените проценти два пъти тази година и сигнализира за по-нататъшни намаления, без да дава точни насоки за сроковете, в които те бъдат осъществени. Разочароващите показатели за икономическата активност в 20-членния блок от тази седмица и по-слабото от очакваното увеличение на заплатите през второто тримесечие подхраниха спекулациите, че представителите на еврозоната може отново да намалят разходите по заемите, когато се срещнат след по-малко от три седмици, вместо да изчакат до декември.

Проучването на ЕЦБ сочи още, че потребителите са станали малко по-малко песимистично настроени по отношение на икономиката, като предвиждат свиване с 0,9% през следващите 12 месеца в сравнение с предишната нагласа за 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още