IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рязък спад на промишлената печалба в Китай засилва необходимостта от стимули

Промишлената печалба на големите компании в Поднебесната империя е намаляла със 17,8%

10:33 | 27.09.24 г. 2
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на китайските промишлени предприятия е спаднала с най-резкия темп от април миналата година насам, което засилва необходимостта от спешни мерки за повишаване на търсенето, предава Bloomberg.

Промишлената печалба на големите компании в Поднебесната империя е намаляла със 17,8% на годишна база през август, след като през юли нарасна с 4,1%, се посочва в изявление на Националното статистическо бюро от петък. Печалбата се е увеличила с 0,5% до 4,65 трлн. юана през първите осем месеца в сравнение със същия период на миналата година.

Промишлените печалби в Китай спадат рязко през август. Изображение: Bloomberg Промишлените печалби в Китай спадат рязко през август. Изображение: Bloomberg

„Влошаването на ситуацията в индустриалния сектор, заедно със слабите показатели за растежа и признаците за дефлационни рискове, вероятно са повлияли на решенията на най-високо ниво за увеличаване на финансовите стимули“, заяви Дейвид Ку, икономист в Bloomberg Economics.

Данните са ключов показател за измерване на финансовото състояние на заводите, мините и комуналните услуги, който може да повлияе на инвестиционните решения през следващите месеци. Националното статистическо бюро обвини за забавянето през август - първия спад от пет месеца насам - липсата на пазарно търсене, ефекта от високите температури и наводненията в някои райони, както и високата база за сравнение.

Последните данни бяха представени на фона на по-бавното от очакваното нарастване на промишленото производство през миналия месец, когато то продължи да отслабва до най-дългата си серия от почти три години. Забавянето стана по-очевидно по време на слабия сезон на отчетите, който не показа почти никакви признаци за предстоящо възстановяване на потреблението.

С нарастването на признаците, че втората по големина икономика в света рискува да не изпълни целта на Пекин за разширяване с около 5%, тази седмица правителството представи широк пакет от стимулиращи мерки за съживяване на растежа. Висшето ръководство на страната също така използва месечното си заседание, за да призове за по-силна фискална подкрепа и други стъпки, които сигнализират за нарастваща спешност за спиране на забавянето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 27.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dyanexpensive
преди 24 минути
Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може:--- https://come.ac/manx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 1 час
Тошо обратното на острото, няма ли да тегли една литургия за китайската икономика и как е станала зле откакто започна да купува скъп руски газ, а СИ е назначен от сорос и америка зада унищожи Китай.... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още