IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият растеж на САЩ след пандемията бе ревизиран нагоре

Годишната актуализация на Бюрото за икономически анализи показа 5,5% средно увеличение на брутния вътрешен продукт

19:00 | 26.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на САЩ се е възстановила от пандемията от Covid-19 по-успешно, отколкото се предполагаше досега, главно благодарение на по-голям потребителски растеж, стимулиран от стабилни доходи. Това сочат ревизирани правителствени данни, цитирани от Bloomberg.

Годишната актуализация на Бюрото за икономически анализи показа 5,5% средно увеличение на брутния вътрешен продукт, коригирано спрямо инфлацията, от второто тримесечие на 2020 г. до 2023 г. През петте години, приключващи през 2023 г., икономиката на страната е нараснала с 294,2 млрд. долара повече, отколкото беше съобщено по-рано.

През второто тримесечие на тази година икономиката се е разширила с темп от 3%, сочат още публикувани днес данни. Повишението спрямо предходното тримесечие отразява основно увеличението на потребителските разходи, инвестициите в материални запаси и бизнес разходите. През първите три месеца на годината БВП на САЩ е нараснал с темп от 1,6%.

Същевременно брутният вътрешен доход за първата половина на тази година беше ревизиран рязко нагоре. През второто тримесечие БВД е нараснал с 3,4%, което е с повече от два процентни пункта по-бързо от предварителните оценки, тъй като правителството актуализира оценката си за коригирания спрямо инфлацията разполагаем доход.

Растежът през миналата година беше актуализиран от 2,5% на 2,9%, макар че източникът на корекцията беше концентриран в първото полугодие. БВП, макар и все още стабилен, е бил по-слаб през третото и четвъртото тримесечие.

Реалният БВП е нараснал с 2,5% през 2022 г., което е с 0,6 процентни пункта повече от предварителните оценки. Освен това актуализираните данни сега показват, че само през първото тримесечие на тази година е имало спад на брутния вътрешен продукт, а не последователни тримесечни понижения, както бе съобщено първоначално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 26.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още