IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОИСР очаква стабилизиране на растежа на световната икономика тази година

Организацията подобри прогнозите си в сравнение с очакванията през май

19:10 | 25.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Растежът на световната икономика е в процес на стабилизиране, тъй като спънките, породени от повишаването на лихвите от централните банки отслабват, а забавянето на инфлацията повишава доходите на домакинствата, сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Организацията повиши леко прогнозата си за тази година, предава Ройтерс.

Очаква се световната икономика да отбележи ръст от 3,2% тази и следващата година спрямо прогнозата преди това за повишение от 3,1% през тази година. ОИСР остави непроменена прогнозата си за 2025 г.

С отслабването на отложените последици от затягането на паричната политика от централните банки, пониженията на лихвите ще повишат разходите занапред, а потребителските разходи ще се възползват от по-ниската инфлация, отбелязва ОИСР в новия си доклад с перспективите пред икономиката.

Ако спадът през последно време на цените на петрола се запази, основната инфлация на глобално ниво може да бъде с 0,5 процентни пункта по-ниска от очакванията през следващата година, съобщи базираната в Париж организация.

Макар че инфлацията се насочва към целта на централните банки, ОИСР прогнозира, че основната лихва на Федералния резерв в САЩ ще спадне до 3,5% към края на 2025 г. спрямо 4,75%-5% в момента, а Европейската централна банка ще намали лихвата си до 2,25% спрямо 3,5% в момента.

Очаква се растежът на американската икономика да се забави от 2,6% тази година до 1,6% през 2025 г., въпреки че понижаването на лихвите ще спомогне за смекчаване на забавянето, съобщи ОИСР. Тя намали прогнозата си за икономиката на САЩ през 2025 г. спрямо очаквания ръст от 1,8% през май.

Икономиката на Китай, която е втората по големина в света, ще се забави от ръст от 4,9% през 2024 г. до 4,5% през 2025 г., тъй като разходите на правителството за стимулиране на икономиката са компенсирани от забавянето на търсенето от потребителите и имотната криза.

Еврозоната ще спомогне за компенсирането на по-бавния растеж в двете най-големи икономики в света догодина, като се очаква икономиката на блока с 20 страни почти да удвои ръста си от 0,7% тази година до 1,3%, тъй като доходите растат по-бързо от инфлацията.

ОИСР повиши прогнозата си за британската икономика на фона на високия ръст на заплатите и прогнозира, че тя ще се разшири с 1,1% през 2024 г. и с 1,2 на сто през 2025 г. спрямо майската прогноза за растеж с 0,4% през тази година и с 1% догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 25.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още