IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тежко бъдеще дебне Германия, ако Доналд Тръмп спечели изборите

Прогнозите очертават срив в износа на германски автомобили за американския пазар, ако републиканецът бъде избран отново за президент

14:28 | 24.09.24 г. 3
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.

Германия рискува да се сблъска с рязък икономически спад, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент на САЩ и реши да осъществи заканите си като наложи още по-високи мита върху вноса на стоки, предупреждават икономисти, цитирани от Telegraph.

Обещанията на Тръмп да наложи мита от 60% върху целия внос от Китай и 20% върху този от други страни ще удари автомобилната и фармацевтичната индустрия на Германия, предупреждава института Ifo.

Износът на автомобили от Германия за САЩ ще се срине с 32%, а продажбите на фармацевтични продукти - с 35%. Мащабът на кризата би нанесъл сериозен и устойчив удар върху брутния вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в Европа, която засега не успява да се възстанови след пандемията от коронавирус.

Стойността на германския износ за САЩ ще намалее с повече от 33 млрд. евро годишно, предупреждава Ifo.

Рискът от подобен сценарий допълва мрачните настроения сред икономистите относно Германия, където централната банка, Бундесбанк, вече посочи, че икономиката „може да стагнира или да се свие отново“ през това тримесечие.

Статистическата служба на страната не е публикувала от пролетта пълни данни за състоянието на индустриите, включително за търговията на дребно, а Германската социалдемократична партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц бе засенчена на регионалните избори от крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Като цяло германският износ за САЩ – който възлиза на 220 млрд. евро през миналата година, или повече от една десета от целия износ на страната – ще спадне с почти 15 на сто, изчислява Ifo.

В същото време митата на Тръмп биха оказали косвен ефект върху германския износ за Китай, който ще се свие с почти 10 на сто.

„Ако Тръмп бъде преизбран и започне нова търговска война с Китай, Германия, като страна износител, ще пострада сериозно“, изтъква Лисандра Флах от Ifo.

Ситуацията би била още по-лоша, ако Китай отмъсти на Вашингтон със собствени протекционистки мерки, добавя Ifo.

Единственото спасение би било, ако американският протекционизъм пренасочи някои германски продукти към Мексико и Канада, като същевременно направи стоките и услугите от САЩ по-малко конкурентни на глобалната сцена. В резултат на това общият износ на Германия ще намалее с около 2 процента.

Икономиката на Германия отчита слаб растеж след пандемията в сравнение с други развити страни. Графика: Telegraph Икономиката на Германия отчита слаб растеж след пандемията в сравнение с други развити страни. Графика: Telegraph

Флах изтъква, че дългосрочното въздействие на предложените от Тръмп мита „би било по-голямо от ефектите, които има Brexit, с устойчиво намаление на реалния БВП с 0,25%“.

„Причината е не само по-малкият износ за САЩ, но и по-малкият износ на междинни и крайни стоки за Китай, тъй като китайската икономика ще претърпи големи загуби от 60-процентните мита, както беше обявено от Тръмп в кампанията му“, добавя Флах.

Това допълнително ще подкопае икономиката на Германия след пандемията. Германският БВП отчита изключително слаб растеж, като мощните индустриални центрове на страната са затруднени от загубата на евтина руска енергия и слабото търсене от ключови клиенти в Китай.

Спадът в производствения сектор на Германия се задълбочи през септември, като производството спадна от 42,8 пункта през август до 12-месечно дъно от 40,5 пункта, показва движението на индекса на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global.

Производителите съкращават работната сила с най-бързите темпове за последните 15 години, с изключение на пандемията, след като нивата на новите поръчки се сринаха.

Към това може да се добави и решението на автомобилния концерн Volkswagen да започне да затваря германски фабрики, за да съкрати разходите.

Германският БВП ще се свие с 0,2% през това тримесечие, след като спадна с 0,1% между април и юни, прогнозира Hamburg Commercial Bank.

Във Франция краят на Олимпиадата предизвика огромен спад в активността, като индексът PMI спадна до 47,4 пункта през септември спрямо 53,1 пункта месец по-рано.

„Това потвърждава подозрението, че скокът в сектора на услугите през август е аномалия, свързана с Олимпийските игри, която сега изчезва“, посочва Тарик Камал Чаудри, икономист в Hamburg Commercial Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 24.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 дни
А освен това Тръмп яде пеленачета на закуска и стреля по малки котета за забвление след следобедната дрямка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
baba_meca
преди 2 дни
Да така е. Сега без Тръп германците са цъфнали та вързали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още