IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индия не иска да участва в най-голямото споразумение за свободна търговия заради Китай

Страната има амбициите да привлече световните производители на чипове на своя територия

11:14 | 23.09.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Не е в интерес на Индия да участва в най-голямото търговско споразумение в света - Регионалното всестранно икономическо партньорство (RCEP), коментира в интервю за CNBC министърът на търговията на Индия Пиюш Гоял. "Индия няма да участва в RCEP, защото то нито отговаря на водещите принципи на АСЕАН, нито е в наш национален интерес да имаме споразумения за свободна търговия с Китай", допълва той.

RCEP беше създадено през 2020 година и обединява в себе си страни с 30% от световния брутен вътрешен продукт. На тази база се определя като най-голямото споразумение за свободна търговия в света. В него участват 10-те държави от АСЕАН, сред които Сингапур, Филипините, Тайланд, Виетнам, Индонезия, Камбоджа и Малайзия, както и петимата им основни търговски партньора Китай, Австралия, Япония, Южна Корея и Нова Зеландия.

Това е първото споразумение от подобен вид, в което участват и Китай, и Япония. САЩ обаче отказаха да се присъединят. Още през 2019 година Индия също съобщи, че няма да бъде част от споразумението.

Гоял отбелязва днес, че и без RCEP страната има споразумение за свободна търговия с всички членове на AСЕАН,  Япония и Южна Корея, както и двустранно споразумение за търговия с Нова Зеландия на стойност 300 млн. долара.

Мащабното търговско споразумение не е от полза за индийската индустрия, селското стопанство, както и за малкия и средния бизнес в Индия, сочат още изчисленията на Ню Делхи. По отношение на Китай Гоял коментира, че отстрани се вижда много ясно колко е трудна конкуренцията с непрозрачна икономика.

"Никой у нас не би подкрепил споразумение за свободна търговия с непрозрачна икономика, много неясни икономически практики, в която търговските, политическите и икономическите системи са абсолютно различни от това, което очаква демократичният свят", заявява министърът на търговията на Индия.

Той също така обвини Китай, че се възползва от правилата на Световната търговска организация (СТО) и залива някои страни със стоки с ниска цена, но съмнително качество. Министърът отбелязва, че индийската икономика не може да "абсорбира" огромните количества китайски стоки - от соларни панели до електромобили, които влизат на ниски цени от Китай.

Индия има амбиции в производството на чипове

В своето интервю Пиюш Гоял коментира още, че Индия планира да разшири производството на чипове, превръщайки се в "новия Тайван". Започнахме да създаваме условия за реализацията на тези амбиции, допълва министърът, отчитайки голямата правителствена подкрепа, която ще получи тази индустрия. Така Ню Делхи се надява да привлече световните производители на своя територия, убеждавайки ги, че големината на държавата, демократичните принципи и спазването на закона си заслужват инвестицията.

Очакванията на Индия са, че пазарът на чипове ще се разшири до 100 млрд. долара годишно към 2030 година и ще продължи да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 23.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 ден
До: obratten а теб един, но неизвестен.... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
ratten
преди 3 дни
До: пендеxo гениЯлен си. поне трима бащи са те правили едновременно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
Алехандро
преди 3 дни
Напрежение при лидерите в БРИКС... Българският аналогпролетариати дори не предполага, какво Китай представлява за Индия - за индийският политически живот, абсолютно целият, за индийската икономика и индийската армия. Та, съвсем кратко ще го напиша - Китай е враг 1 за Индия, както назад в последните няколко десетилетия, така и за много години занапред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още