IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Три причини защо САЩ могат да изпаднат в рецесия през следващите 12 месеца

Паричната политика на Фед остава рестриктивна, а отслабващото търсене на работна ръка ще оказва натиск върху потреблението

23:04 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Един от ключовите изводи от пресконференцията след заседанието на Федералния резерв на САЩ тази седмица е силната увереност на американската централна банка, че рецесията може да се избегне, пише Ройтерс.

Този оптимизъм предизвика засилване на апетита за риск на пазарите в четвъртък, непосредствено след обявяването на решението за лихвите. S&P 500 достигна нов рекорд, а доходността по 10-годишните американски държавни облигации се повиши с 3,5 базисни пункта, отбелязва агенцията.

Последните икономически данни също показват устойчивост. Индустриалното производство в САЩ отчита ръст през август, а проучванията на регионалните банки на Федералния резерв за производството от началото на септември предоставят окуражаващи знаци.

Въпреки че данните за продажбите на дребно през август представиха смесена картина, те не сигнализират за предстояща рецесия. Данните за започнатите жилища показват възстановяване през миналия месец.

Стратезите от BCA Research обаче остават предпазливи, като заявяват, че все още не са готови да се откажат от прогнозата си за рецесия в САЩ в 12-месечен хоризонт. Фирмата за инвестиционни проучвания цитира три ключови фактора за това.

Първо, BCA посочва на първо място пазара на труда в САЩ и неговото въздействие върху потребителските разходи. Компанията очаква, че продължаващото смекчаване на търсенето на работна ръка „ще продължи да упражнява низходящ натиск върху растежа на заплатите и ще отслаби тласъка от основния двигател на разходите на домакинствата в същото време, докато други попътни ветрове на потреблението избледняват“.

Второ, стратезите твърдят, че агресивните намаления на лихвените проценти няма да променят значително техните прогнози за рецесия. Те отбелязват, че паричната политика работи със закъснение, което означава, че настоящите условия отразяват предишното затягане. Според анализаторите ефектите от последното намаление на лихвите може да се материализират само когато е твърде късно да се предотврати спад.

Трето, въпреки намалението на лихвения процент с 50 базисни пункта от тази седмица, паричната политика остава рестриктивна. Основната лихва на Фед все още е над собствената оценка на американската централна банка за неутралния лихвен процент.

Въпреки че признават, че шансовете за рецесия през 2024 г. намаляват и че акциите могат да продължат да поскъпват в краткосрочен план, тъй като инвеститорите очакват меко кацане на икономиката, стратезите предупреждават, че акциите са по-изложени на рискове от спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още