IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономисти: Растежът в Германия ще се възобнови едва в края на годината

Вчера Mercedes-Benz стана поредната германска компания, която намали прогнозите за печалбата си

12:16 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според анализатори Германия едва ще избегне рецесията, но ще възобнови растежа си в края на годината. Респондентите в проучване на Bloomberg прогнозират стагнация през третото тримесечие на годината в сравнение с ръст от 0,2% през предходното. Те предвиждат брутният вътрешен продукт да нарасне със същия темп и през последното тримесечие спрямо предишните прогнози за ръст от 0,3%.

Прогнозата съвпада с мнението на Германската централна банка, която в четвъртък подчерта, че не предвижда дълбок спад.

Берлин е в центъра на вниманието, след като в продължение на години на слаб растеж изоставаше от европейските си съседи. През последните седмици се появиха множество лоши новини - от проблеми при автомобилните производители Volkswagen и BMW до отлагане на изграждането на новия завод на Intel.

Германската икономика се представя по-слабо от тази на еврозоната. Изображение: Bloomberg Германската икономика се представя по-слабо от тази на еврозоната. Изображение: Bloomberg

Вчера Mercedes-Benz стана поредната германска компания, която намали прогнозите за печалбата си, позовавайки се на бързото влошаване на бизнеса си в Китай.

Мартин Белчев, анализатор във FrontierView, предупреждава, че дори и при повишаване на активността в края на годината Германия няма да излезе от ситуацията.

„Отслабването на автомобилното производство през юли и август, въпреки намаляването на запасите, допълнително ще засили низходящия натиск върху растежа, тъй като пазарът продължава да се сблъсква със сериозни предизвикателства“, посочи той.

Анкетираните икономисти все още очакват оживлението в края на годината да се запази и през 2025 г. Подобни прогнози се основават най-вече на предположенията, че нарастващите доходи и забавената инфлация в крайна сметка ще накарат потребителите да отворят портфейлите си.

Прогнозите са, че през това тримесечие икономиката на 20-те държави от еврозоната ще нараснат с 0,3%, а през следващите две - със същия темп. След това се предвижда тя да се разширява с по 0,4% на всяко тримесечие до началото на 2026 г. - без промяна спрямо предходното проучване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още