IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британското потребителско доверие се срива на фона на мрачните предупреждения за данъците

Месечният индекс на доверието на GfK е спаднал със 7 пункта до минус 20 пункта през септември

09:12 | 20.09.24 г.
Снимка: Mike Kemp/In Pictures via Getty Images
Снимка: Mike Kemp/In Pictures via Getty Images

Потребителското доверие в Обединеното кралство се срива през септември с най-сериозен темп от две години и половина насам на фона на мрачните предупреждения на новото лейбъристко правителство за „трудните решения“, които трябва да се вземат, за да се стабилизират публичните финанси, съобщава Bloomberg.

GfK заяви, че месечният индекс на доверието е спаднал със 7 пункта до минус 20 пункта, тъй като домакинствата са се отнесли негативно както към перспективите за личните си финанси, така и към икономиката. Последният път, когато индексът се понижи толкова рязко, бе през април 2022 г., когато разходите за енергия нараснаха спираловидно след нахлуването на Русия в Украйна.

Почти сигурно е, че спадът ще поднови внимателното следене на определяните от критиците като мрачни коментари от страна на министър-председателя Киър Стармър за икономиката, откакто лейбъристите поеха управлението на страната през юли – до голяма степен смятани за прелюдия към повишаване на данъците. Възможно е също така да се засили натискът върху Английската централна банка (АЦБ) да ускори темпа на намаляване на лихвените проценти.

Лейбъристите хвърлиха вината върху предишното правителство, като заявиха, че консерваторите са оставили най-лошото наследство след Втората световна война, включително 22 млрд. паунда (29,2 млрд. долара) нефинансирани и неразкрити ангажименти за разходи. Финансовият министър Рейчъл Рийвс вече прекрати зимните плащания за гориво за около 10 млн. пенсионери и предупреди за още болезнени стъпки за бюджета следващия месец.

Според Анди Халдейн, главен изпълнителен директор на Royal Society of Arts и бивш главен икономист на АЦБ, обаче има риск мрачните прогнози да се обърнат срещу нея. Предупрежденията на лейбъристите са „породили страх, предчувствие и несигурност сред потребителите, бизнеса и инвеститорите“, каза той в телевизионно интервю миналата седмица.

Доверието на домакинствата е важен барометър за растежа, тъй като потребителските разходи съставляват две трети от производството на Обединеното кралство.

Нийл Белами, директор „Потребителски анализи“ в GfK, заяви: „След спирането на зимните плащания за гориво и ясните предупреждения за по-нататъшни трудни решения по отношение на данъците, разходите и социалните помощи, потребителите нервно очакват решенията за бюджета на 30 октомври“.

GfK съобщи, че индексът на основните покупки е спаднал с 10 пункта до минус 23 пункта, което показва, че хората ще изчакат, преди да купят големи стоки като дивани. Анкетираните са станали и по-мрачни по отношение на личните си финанси за следващата година, като индексът е спаднал с 9 пункта на отрицателна територия. Настроенията относно общата икономическа ситуация през следващата година спадат с 12 пункта до минус 27 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още