IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическото изтрезняване на Германия се оказва по-бързо от очакваното

Предвид структурните проблеми, пред които е изправена германската икономика, е малко вероятно да успее да предизвика индустриален обрат в скоро време

07:31 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дори това да се случи, въпросът е как стоманодобивната промишленост ще оцелее предвид изоставащото търсене. Германската стоманодобивна промишленост наема около 80 хил. работници, но повечето производители са намалили производството на фона на нарастващото пренасищане, предизвикано от слабостта в автомобилния и машинния сектор на Германия. Акциите на ThyssenKrupp поевтиняват с близо 60 процента през последната година. Миналия месец няколко членове на борда на стоманодобивния филиал на ThyssenKrupp, включително бившият лидер на SPD и министър на икономиката Зигмар Габриел, подадоха оставки на фона на спор относно стратегията на ръководството за бизнеса.

Проблеми в социалдемократическото ядро

Преди няколко месеца изглеждаше, че нещата едва ли ще се влошат за SPD. На европейските избори през юни партията претърпя най-лошото си представяне на национални избори от повече от век. След това на регионалните избори в източната част на Германия партиите от цялата управляваща коалиция претърпяха крах.

Сега икономическите проблеми удрят особено силно в това, което е останало от традиционните производствени бастиони на SPD, от германската стоманодобивна страна на Запад до базата на VW в Долна Саксония. Това означава, че задачата за преобръщане на германската икономика вероятно ще падне върху дясноцентристката опозиция и Фридрих Мерц, лидер на Християндемократическия съюз (ХДС), който в момента излиза далеч пред всички други партии, според проучвания на общественото мнение.

Мерц, бивш корпоративен адвокат с тесни връзки с германския бизнес, обяви, че ще се кандидатира като основен кандидат на консерваторите, което го прави вероятния следващ канцлер.

Той работи върху платформа за връщане на добрите стари времена на германската икономика, включително чрез запазване на двигателя с вътрешно горене и чрез повишаване на производителността. „Искаме и трябва да останем индустриална страна“, каза той наскоро в Берлин.

Предвид структурните проблеми, пред които е изправена германската икономика, е малко вероятно да успее да предизвика индустриален обрат в скоро време. С други думи, крайно време е германците да преминат към следващия етап на скръб за своята някога велика икономика: приемане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още