IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическото изтрезняване на Германия се оказва по-бързо от очакваното

Предвид структурните проблеми, пред които е изправена германската икономика, е малко вероятно да успее да предизвика индустриален обрат в скоро време

07:31 | 20.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия най-накрая излиза от първия етап на икономическа скръб: отричането. След като в продължение на години си затваряше очите за това, което останалият свят отлично виждаше, Берлин бавно се примирява с реалността, че е в дълбока беда, пише Politico.

Четиримата конници на германския икономически апокалипсис се появиха на хоризонта: напускане на голяма индустрия; бързо влошаваща се демографска картина; разпадаща се инфраструктура; недостиг на иновации.

През последните години германците бяха заети с миграцията и войната в Украйна, докато икономиката им тихо се сриваше. Икономическото неразположение подклажда реални опасения, че страната залита по политическите крайности. Коалицията на канцлера Олаф Шолц, възпрепятствана от конституционни ограничения на разходите, които правят почти невъзможно правителството да предприеме амбициозни икономически стимули, е обхваната от вътрешни борби и изглежда е изчерпана от идеи какво да направи, за да реши проблемите на страната.

Икономическите проблеми минаха на преден план след поредицата от мрачни икономически новини за компании от групата на т.нар. „сини чипове“, като Volkswagen и Intel. Германците, участвали в скорошно проучване, поставят икономиката на второ място след миграцията в класация на най-важните проблеми на страната.

Това са лоши новини за Шолц и неговата изпаднала в затруднение трипартийна коалиция. Дори преди икономическите проблеми да влязат във фокуса, той вече имаше един от най-ниските рейтинги на одобрение, регистрирани някога за германски лидер. Само 18% от германците са доволни от работата на Шолц. За сравнение, най-ниското ниво, регистрирано някога за Ангела Меркел през нейните 16 години управление, е 40%. Предшественикът ѝ Герхард Шрьодер достигна дъното с 24%.

Очертава се унижението за Шолц да става все по-голямо заради силните изборни резултати на регионалния вот в източните провинции. Неговата Социалдемократическа партия (SPD) вероятно ще загуби регионалното управление в родната му провинция Бранденбург от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD). Заради засилването на крайната десница и крайната левица се увеличават спекулациите, че отслабената коалиция на Шолц няма да издържи до следващите федерални избори, насрочени след година.

Последните икономически показатели със сигурност няма да помогнат на шансовете на Шолц. Германия вече е най-слабата икономика в Г-7.

Отслабващата магия на „Произведено в Германия“

Само преди 15 години, когато голяма част от Запада все още се люлееше от финансовата криза, Германия изглеждаше така, сякаш е разбила кода към трайния просперитет. Берлин успя да компенсира слабостта в САЩ и Европа чрез увеличаване на износа за Китай, където търсенето на капиталовите стоки беше силно.

Индустриалната база на страната обаче е с корени в технологиите от XIX и XX век, като химикали и машини, и огромен цифров дефицит, затова Германия все по-трудно се конкурира на световната арена. Някога дом на някои от водещите глобални компании, от BMW до Adidas, страната все повече изостава. От 100-те най-ценни компании в света например само една - софтуерният разработчик SAP, е германска.

За голямо огорчение на легендарния инженерен сектор в Германия, китайците наваксаха и разчитат по-малко на отслабващата магия на „Произведено в Германия“. Междувременно смъртоносната комбинация от агресивна американска индустриална политика и изобретателност поставя германците във все по-неблагоприятно положение в САЩ. Tesla, компания, на която германските автомобилни ръководители някога се присмиваха, сега струва над четири пъти повече от цялата германска автомобилна индустрия. В допълнение, китайските потребителски разходи се свиват заради забавянето в страната.

Последна актуализация: 07:31 | 20.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още