IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед надмина очакванията и понижи лихвите с половин процентен пункт

Ръководителите на американската централна банка очакват лихвите да намалеят с още половин процентен пункт до края на годината

21:36 | 18.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Федералният резерв понижи лихвите повече от очакванията, с половин процентен пункт, и пое към очаквано стабилно смекчаване на паричната политика, предава Ройтерс.

„Комисията (по отворения пазар – бел. ред.) придоби по-голяма увереност, че инфлацията върви устойчиво към 2% и преценява, че рисковете за постигане на целите ѝ за заетостта и инфлацията са в относителен баланс“, съобщиха ръководителите на американската централна банка в комюнике. Само гуверньорът Мишел Боуман се е разграничила от колегите си и е подкрепила понижаване на лихвите само с четвърт процентен пункт.

Ръководителите на Фед очакват бенчмарковата лихва да намалее с още половин процентен пункт до края на тази година, с още цял процентен пункт през 2025 г. и с последен половин процентен пункт през 2026 г., за да се озове в диапазон от 2,75% - 3%.

Крайната цел за по-дългосрочната лихва по федералните фондове бележи леко повишение спрямо предишния диапазон от 2,8% - 2,9%. Тази лихва се смята за „неутрална“, тъй като нито насърчава, нито обезсърчава икономическата дейност.

Въпреки че инфлацията „остава относително повишена“, Фед съобщи, че ръководителите му са избрали да понижат референтната лихва по овърнайт депозитите до диапазона от 4,75% - 5% „в светлината на напредъка относно инфлацията и баланса на рисковете“.

Фед „ще бъде готов да коригира позицията си за паричната политика по уместен начин при поява на рискове, които може да попречат на постигането на целите на Комисията“ с внимание „към двете страни на двойствения си мандат“ за стабилни цени и максимална заетост, се казва в съобщението.

"Решението отразява нашата нарастваща увереност, че с подходящото рекалибриране на политиката ни, силата на трудовия пазар може да бъде запазена в условията на умерен растеж и инфлация, която се насочва устойчиво надолу към 2%", заяви председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференция след заседанието. 

Щатските индекси отбелязват ръст след публикуването на съобщението за лихвите и новите прогнози за икономиката, а американският долар поевтинява спрямо кошница от валути. Доходността по американските държавни ценни книжа намалява. 

Заседанието на Фед тази седмица беше последното, преди избирателите да се насочат към урните на оспорваните президентски избори в САЩ на 5 ноември. Сега инвеститорите оценяват на 64% вероятността за ново понижение на лихвата с четвърт процентен пункт на следващото двудневно заседание на централната банка, което започва ден след изборите. 

Размерът на първото понижение на лихвите вероятно ще повдигне въпроси за стратегията на Фед и дали ръководителите на централната банка се опитват само да вземат предвид бързото забавяне на инфлацията от миналата година или отговарят на притеснения сред някои държавни ръководители, че трудовият пазар в САЩ може да отслабне по-бързо от желаното или необходимото, за да се гарантира пълно завръщане на инфлацията към целта на Фед от 2%.

В момента тя е с около половин процентен пункт над това ниво и нови прогнози за икономиката показват, че годишният ръст на индекса на личните разходи за потребление ще се забави до 2,3% до края на този година и до 2,1% до края на 2025 г. Очаква се безработицата да завърши тази година на ниво от 4,4% спрямо 4,2 на сто в момента и да остане около това ниво през 2025 г.

Според прогнозите растежът на икономиката ще достигне 2,1% през 2024 г. и 2% догодина. Тези очаквания остават непроменени спрямо прогнозата през юни.

Фед задържаше основния си лихвен процент в диапазона 5,25% - 5,50% от юли 2023 г. насам, след като инфлацията се забави от 40-годишния си връх до ниво, което вече се доближава до целта на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 19.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 6 дни
До последно стискаха америте, ама се предадоха точно преди изборите. Ще има ли пак нови путински повишения на горивата? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още