IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия стартира фонд за инвестиции в суровини за 1 млрд. евро

През следващите седмици властите и държавната банка KfW ще решат къде трябва да се направят първите вложения

21:40 | 18.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Правителството на Германия стартира фонд за инвестиции в суровини в размер на 1 млрд. евро, съобщава Bloomberg, като се позовава на публикация на заместник-министъра на икономиката Франциска Брантнер в платформата X.

Целта на Берлин е да ограничи суровинната си зависимост от други производители и най-вече от Китай – водещ производител на критични материали, добавя агенцията.

„Във време на нарастваща геополитическа несигурност за Германия е от решаващо значение да засили своята устойчивост във веригите на доставки на критични суровини“, пише Брантнер, която е член на Зелените, един от партньорите в управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц.

Прекъсванията на веригата за доставки, предизвикани от пандемията и войната на Русия в Украйна разкриха уязвимостта на зависимостта на Европа от ограничен брой търговски партньори за енергоносители и суровини за високотехнологични и зелени проекти.

Публикацията на Brantner потвърждава информация на Bloomberg, публикувана още през февруари, относно плановете за фонда, който ще бъде контролиран от държавната банка за развитие KfW.

„С фонда ние ще инвестираме собствен капитал за проекти както у нас, така и в чужбина – от добив до преработка и рециклиране“, казва Брантнер.

Правителството и KfW ще решат през следващите няколко седмици къде трябва да бъдат направени първите инвестиции, според държавен служител, пожелал анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 18.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още