IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централната банка на Франция очаква инфлацията да се забави до 1,5% през 2025 г.

Това е по-малко от прогнозираните през юни 1,7%, което се дължи главно на очакванията за по-ниски цени на електроенергията

22:30 | 17.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Франция понижи прогнозата си за инфлацията в страната през следващата година до доста под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%, като се присъедини към сигналите, насърчаващи централните банкери да преследват намаления на лихвените проценти, съобщава Bloomberg

Темпът на годишното покачване на цените във втората по големина икономика в еврозоната ще се забави до 1,5% средно през 2025 г. от 2,5% през 2024 г., изтъква регулаторът в своите икономически прогнози.

Това е по-малко от прогнозираните през юни 1,7%, което се дължи главно на очакванията за по-ниски цени на електроенергията.

Френската централна банка очаква темпът да се ускори до 1,7% през 2026 г..

Прогнозите бяха подготвени за срещата на ЕЦБ миналата седмица, когато политиците понижиха основната лихва по депозитите с 25 базисни пункта и казаха, че темпото на бъдещите ходове ще зависи от данните и ще се определя от среща по среща.

Гуверньорът на регулатора Франсоа Вилроа дьо Гало потвърди този подход, но също така каза, че ЕЦБ трябва да бъде също толкова внимателна да не надхвърли целта си от 2%, колко и да остане под нея.

Все пак Френската централна банка очаква базовата инфлация – която изключва нестабилните елементи като енергията – да остане над 2% до 2026 г., отчасти заради повечето време, което е нужно за охлаждането на цените на услугите.

Несигурност при растежа

Централната банка остави прогнозата си за икономическия растеж за следващата година непроменена на 1,2% и намали оценката си за 2026 г. до 1,5% от 1,6% преди това. В интервю за френския всекидневник Le Parisien, Вилроа каза, че бизнесът и домакинствата са предпазливи по отношение на разходите и инвестициите поради политическата несигурност във Франция и геополитическите сътресения.

„Френската икономика се възстановява от острата болест от последните две години: инфлацията“, подчерта той. „Сега трябва да лекуваме нашите две хронични заболявания в лицето на твърде много дългове и недостатъчен растеж“, добавя централният банкер.

Той призова следващото правителство на Франция, което предстои да се сформира след предсрочните избори през юли, да поднови фокуса си върху реформи, които стимулират иновациите и облекчават бюрокрацията, като в същото време трупа спестявания, за да овладее дълга.

За да избегне удар върху растежа, Вилроа посочва, че правителството трябва да се насочи към бюджетен дефицит в рамките на ограничението на Европейския съюз (ЕС) от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) за 5 години вместо до 2027 г. Според него по-голямата част от усилията около публичните финанси трябва да идват от съкращения в разходите.

Запитан дали е бил помолен да се присъедини към правителството, след като Мишел Барние беше назначен за министър-председател преди две седмици, Вилроа каза: „Много съм щастлив в централната банка и вярвам, че съм полезен там, за да служа на общия обществен интерес“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още