IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Промишленото производство в САЩ се възстановява след спада заради урагана „Берил“

Забелязва се оживление и в производството на потребителски стоки, бизнес оборудване и строителни материали

17:14 | 17.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Промишленото производство в САЩ се е възстановило през август след срива, предизвикан от урагана „Берил“ месец по-рано, предава Bloomberg.

Увеличението с 0,8% на производството в заводите, мините и в сектора на комуналните услуги следва спада от 0,9% месец по-рано, сочат данните на Федералния резерв от вторник. Напредъкът през август надхвърля всички прогнози в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Производството в промишлеността се е повишило с 0,9%. Производството при комуналните услуги е останало почти непроменено през август. Месец по-рано ураганът доведе до прекъсване на електрозахранването и временно затваряне на някои заводи в Тексас, като същевременно наруши добива на природен газ.

Въпреки нарастването производството все още остава слабо, тъй като високите лихвени проценти ограничават капиталовите разходи и потребителското търсене на стоки с висока цена. Експортното търсене също остава слабо. Въпреки това в сряда се очаква представителите на Фед да направят първата стъпка към облекчаване на паричната политика, тъй като инфлационният натиск в САЩ постепенно отслабва.

Преработващата промишленост, на която се падат три четвърти от общото промишлено производство, бе стимулирана от увеличеното производство на моторни превозни средства. Като се изключи производството на автомобили, фабричното производство се е увеличило с 0,3% през август след спада през предходните два месеца.

Данните на Фед сочат оживление и в производството на потребителски стоки, бизнес оборудване и строителни материали.

Същевременно използването на капацитета на заводите - показател за оползотворяваната потенциална продукция - се е повишило до 77,2% от 76,6%. Общият коефициент на използване на мощностите в промишлеността е нараснал до 78%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още