IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано са нараснали през август

Те са се увеличили с 0,1% през миналия месец след ръста от 1,1% през юли

16:14 | 17.09.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано са нараснали през август, което показва, че икономиката на страната е останала на стабилна основа през по-голямата част от третото тримесечие, предава Ройтерс.

Продажбите на дребно са се увеличили с 0,1% през миналия месец след ръста от 1,1% през юли, съобщи Министерството на търговията във вторник.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че продажбите на дребно, които включват предимно стоки и не са коригирани спрямо инфлацията, ще намалеят с 0,2%.

Продажбите на дребно, без да се включват автомобилите, бензина, строителните материали и хранителните услуги, са се покачили с 0,3% през миналия месец, след като през юли нараснаха с 0,4%.

Т. нар. основни продажби на дребно съответстват в най-голяма степен на компонента на потребителските разходи в брутния вътрешен продукт. Потребителските разходи се ускориха през второто тримесечие, което ги постави на пътя към по-висок растеж в периода юли-септември.

Прогнозите за растежа през третото тримесечие са за около 2,5% на годишна база. През второто тримесечие американската икономика нарасна с темп от 3%.

Докладът за продажбите на дребно беше публикуван в момент, в който представителите на Федералния резерв се подготвят за двудневното си заседание, което ще започне по-късно днес. Повечето икономисти очакват централната банка на САЩ да намали лихвените проценти с 25 базисни пункта в сряда, като се аргументират, че икономиката не е в затруднено положение, което да оправдае очакваното от финансовите пазари намаление с половин процентен пункт.

Фед поддържа референтния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25%-5,50% повече от година, като през 2022 г. и 2023 г. го повиши с 525 базисни точки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 17.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Алехандро
преди 1 час
До: mr. Yoda.-...За руският колхоз и става дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 1 час
Печатница брат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Алехандро
преди 1 час
Ни мое да бъде! И, що е "неочаквано"?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още