IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Казакс от ЕЦБ: Ще намалим лихвите, но не твърде бързо

Колко бързо ще бъдат понижени лихвите ще зависи от пътя на инфлацията в услугите и перспективите за залитащата икономика на Европа, изтъква централният банкер

22:00 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще облекчи допълнително паричната политика, въпреки че не трябва да го прави твърде прибързано поради продължаващите инфлационни рискове, изтъква членът на Управителния съвет на регулатора Мартинс Казакс, цитиран от Bloomberg.

„Ние в Управителния съвет на ЕЦБ вече намалихме лихвите два пъти тази година и това не е крайната дестинация“, подчерта ръководителят на Латвийската централна банка, добавяйки: „Тези лихви ще продължат да падат“.

Разходите по заеми остават „доста ограничителни“, подчерта Казакс пред латвийската обществена телевизия. Колко бързо ще бъдат понижени лихвите ще зависи от пътя на инфлацията в услугите и перспективите за залитащата икономика на Европа, изтъкна той.

Миналата седмица ЕЦБ разхлаби политиката за втори път тази година - понижи основната си лихва по депозитите до 3,5%, тъй като инфлацията доближава целта от 2%, а опасенията за икономическия растеж нарастват. Въпреки че гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард казва, че няма фиксиран път за лихвените проценти и че решението ще се ръководи от данните, тя намекна в петък, че следващото намаление може да се случи през декември.

„Ако погледнем какво очакват финансовите пазари – и аз нямам сериозна причина да не съм съгласен с тях – тогава до средата на следващата година се очаква лихвите да бъдат на ниво от 2,5%“, изтъква Казакс.

Ден по-рано управителят на Германската централна банка, Бундесбанк, Йоахим Нагел подчерта, че ЕЦБ трябва да остане нащрек, въпреки че ръстът на потребителските цени е напът да се забави до 2% до края на следващата година.

„Ако погледнем картината на инфлацията за тази и следващата година, предполагаме, че ще постигнем целта си най-късно до края на 2025 г.“, заяви той в деня на отворените врати на неговата институция във Франкфурт. „Но също така знам – за съжаление, така е с инфлацията – че трябва да останем фокусирани, защото като централна банка има много неща, като цените на енергията, които не можем да контролираме“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още