IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Аржентинският президент очаква инфлацията в страната да се охлади до 18% през 2025 г.

Администрацията на Хавиер Милей изчислява, че годишната инфлация, която в момента е над 236%, ще се забави до 104,4% до края на тази година и до 18,3% към декември 2025 г.

08:48 | 16.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Аржентинският държавен глава Хавиер Милей очаква инфлацията в страната да се срине през следващата година, докато икономиката се възстановява по-бързо от очакваното от рецесията, изострена от неговата историческа кампания за строги икономии, съобщава Bloomberg

Администрацията на Милей изчислява, че годишната инфлация, която в момента е над 236%, ще се забави до 104,4% до края на тази година и до 18,3% към декември 2025 г., става ясно от първото ѝ бюджетно предложение. Президентът очаква икономиката на Аржентина да нарасне с 5% през следващата година, над прогнозата от 3,5% на анализатори, анкетирани от централната банка.

Преди да насочи проекта за бюджет към Конгреса в неделя (15 септември), Милей произнесе гневна реч в законодателния орган, примесена с обиди, насочени към опозиционните депутати, в която той акцентира върху необходимостта от фискален баланс и строги икономии. Речта му бе предхождана от неуспехът на членовете на Конгреса да преодолеят ветото на Милей върху законопроект за социално осигуряване, който той предупреди, че би застрашил фискалния баланс на Аржентина.

Бюджетните прогнози описват подробно визията на Милей за икономиката, тъй като неговата партия на малцинството се насочва към междинни избори през следващата година и се нуждае от повече места в Конгреса, за да напредне в своя дневен ред. Милей поддържа сравнително високо ниво на одобрение от около 50%, въпреки намаляването на разходите и девалвирането на валутата. Според много анализатори той ще трябва да демонстрира пред гласоподавателите икономическо възстановяване през следващата година, за да задържи общественото мнение на своя страна.

Ключът към неговата битка срещу инфлацията е, че бюджетът на Милей предвижда официалният обменен курс към края на 2025 г. да бъде 1207 песо за долар, което показва обезценяване на песото, подобно на текущия темп от 2% на месец, който правителството контролира. Инвеститорите с нетърпение очакват държавният глава да очертае график и път за излизане от лабиринта на валутния контрол на Аржентина като ключова стъпка преди страната да се върне на международните капиталови пазари в началото на 2026 г.

Бюджетът също така прокарва път за икономическия екип на Милей да договори ново споразумение с Международния валутен фонд (МВФ), което да замени текущата сделка на страната за 44 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 16.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още