IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия повиши за втори пореден път лихвите и сигнализира, че това няма да е краят

Текущият инфлационен натиск остава висок, подчертават от централната банка на страната

16:04 | 13.09.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Русия продължи да затяга паричната си политика дори след като започнаха да се появяват признаци за възможно забавяне на прегряващата икономика на страната, съобщава Bloomberg.

Регулаторът повиши основната си лихва със 100 базисни пункта до 19% и остави отворена вратата за ново повишение на предстоящото си заседание през октомври. Трима икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха подобно увеличение, като повечето експерти прогнозираха запазване на лихвения процент на равнище от 18%.

„Текущият инфлационен натиск остава висок“, става ясно от изявление на централната банка относно решението. „Необходимо е по-нататъшно затягане на паричната политика, за да се възобнови процесът на дезинфлация, да се намалят инфлационните очаквания и да се гарантира връщането на инфлацията към целта през 2025 г.“, добавя регулаторът.

Неговите представители сигнализираха, че сериозно обмислят ново увеличение на лихвите на фона на устойчивия ценови ръст, който централната банка се опитва да ограничи.

Въпреки че годишната инфлация леко се забави през август за първи път тази година до 9,05% от 9,13% през юли, тя остава доста над официалната цел от 4%.

Търсенето на дребно, което беше подсилено от огромните държавни разходи, също започна да намалява - един от сигналите, че военновременната икономика на Русия може да започне да се охлажда.

Основната лихва е само със 100 базисни пункта под нивото, на което беше, когато централната банка наложи спешно увеличение до 20% веднага след първоначалния шок от нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. и последващите широкообхватни санкции от Запада.

Гуверньорът Елвира Набиулина ще коментира решението по време на пресконференция, насрочен за 15 часа московско време.

В месечно изражение ръстът на цените през август достигна най-ниското си ниво от края на 2022 г., показват данни на Федералната статистическа служба. Седмичният ръст на цените също се забавя леко, изтъква междувременно Министерството на икономиката.

На заседанието си през юли Руската централна банка рязко повиши разходите по заемите с 200 базисни пункта. Набиулина предупреди по това време за риска от стагфлация или високи цени, съчетани с нисък икономически растеж, тъй като икономиката на страната, водена от война, изглежда достига предела на своите възможности.

Оттогава представителите на централната банка смекчиха реториката си, говорейки вместо това за „постепенно овладяване на прегряващата икономика“ и тенденция на дезинфлация. Неотдавнашен доклад на ведомството също отбеляза забавяне на вътрешното търсене поради охлаждане на кредитирането на дребно и потреблението на домакинствата. Това ще насърчи компаниите да намалят производствените си планове, което може да помогне за потушаване на напрежението на пазара на труда.

Все пак инфлационните очаквания на домакинствата, ключов индикатор за централната банка, продължават да се увеличават, достигайки 12,9% през миналия месец. Бизнес очакванията също се повишиха, а корпоративното кредитиране все още не показва признаци на охлаждане.

„Въпреки известното забавяне, потребителската активност остава висока“, изтъква регулаторът. „Балансът при инфлационните рискове е значително наклонен в посока нагоре“.

Банката също така подчерта „значителен недостиг на работна ръка“, като изтъкна производствената индустрия.

Нейните представители сигнализираха, че ново увеличение на лихвите не е изключено. „Засега данните не дават никакви убедителни доказателства, че ръстът на цените стабилно се забавя към целта“, посочва заместник-управителят на регулатора Алексей Заботкин на последната  пресконференция преди заседанието в петък.

Централната банка по-рано призна, че ще пропусне целта за инфлация за пета поредна година, като повиши прогнозата си за инфлация за тази година до 6,5-7%. Новата прогноза на Министерството на икономиката, обсъдена на заседание на правителството миналата седмица, е още по-лоша - за 7,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 34 минути
Това е началото... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
2047smoggy
преди 1 час
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк:----- https://use.my/estoy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още