IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Димитър Главчев: Няма опасност от катастрофи в бюджета

Не се предвижда и тегленето на нов държавен дълг, увери служебният премиер

11:32 | 13.09.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Няма никаква опасност от катастрофи в бюджета и не се предвижда теглене на нов държавен дълг. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на блиц контрола в парламента в отговор на въпрос на парламентарната група на "Възраждане".

Депутатът Йордан Тодоров ("Възраждане") попита не трябва ли да се вземат спешни мерки по отношение на бюджета, тъй като според него държавата се е устремила към катастрофа, към фалит на хората заради вземането на нов държавен дълг. Народният представител попита премиера дали ще продължи политиката по увеличаване на държавния дълг и цитира прогноза на Министерството на финансите, според която, ако държавните разходи не бъдат преструктурирани, в бъдеще ще трябва да се теглят нови 18 млрд. лв. държавни заеми.

„Не се предвижда никаква актуализация на бюджета, не се предвижда увеличение на данъците в рамките на бюджетната процедура и няма нужда да се рисуват катаклизми, които няма как да се случат от това, което е прието във фиксираната консолидирана национална програма“, посочи Главчев. Той допълни, че не се предвижда и тегленето на нов държавен дълг.

Относно държавния дълг премиерът посочи, че не трябва да се хвалим с поемането на нов дълг, но „това е единственият начин за компенсиране на дефицит". По думите на Главчев или се поема нов дълг, или почват да се свиват разходи. 

Той припомни, че в отчета на консолидираната фискална програма, който кабинетът прие вчера, дефицитът е 0,3%, което е далеч от 3%, определен със Закона за държавния бюджет.

„В същия закон е посочено колко точно може да бъде изтегленият дълг, допълни премиерът. Движим се абсолютно в рамките и в параметрите на бюджета, приет от Народното събрание“, подчерта Главчев и увери, че няма никаква опасност от катастрофите, които Тодоров чертае.

Служебният премиер заяви, че служебното правителство изпълнява бюджета, така както е приет от Народното събрание. Ако служебното правителство е на власт, ще представи проект на бюджет за 2025 г., заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 13.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още