IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страни от ЕС ще оспорят плана на МВФ да поднови икономическия преглед на Русия

Според дипломати това ще предложи на руския президент Владимир Путин икономическа помощ и легитимност на фона на войната в Украйна и санкциите срещу Москва

23:50 | 12.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Няколко държави от Европейския съюз (ЕС) ще оспорят плана на базирания във Вашингтон кредитор да се ангажира с Русия по икономически въпроси за първи път след нахлуването в Украйна, пише Bloomberg, като се позовава на запознати източници.

По време на среща на посланиците на ЕС, която се е провела в сряда, Франция, Белгия и Полша, както и няколко балтийски и скандинавски държави, са изразили изненада от решението на МВФ по-рано този месец да поднови годишните икономически прегледи с Москва, добавя агенцията.

Представител на Литва е коментирал, че Вилнюс планира да повдигне въпроса директно пред управляващия директор на Фонда Кристалина Георгиева по време на обяд с европейските финансови министри, който ще се състои в събота в Будапеща.

Дипломатът е добавил, че според страната му този ход предлага на руския президент Владимир Путин икономическа помощ и легитимност на фона на усилията на ЕС и САЩ да изолират Русия.

Според литовския представител на срещата в сряда мисия на голяма международна организация в Русия след инвазията може да бъде използвана от Москва като пропаганда, за да покаже, че международната ѝ изолация отслабва, добавят източниците на Bloomberg.

Вилнюс планира да изпрати писмо до Георгиева, което очаква да бъде подписано от няколко членки на ЕС. В документа ще се изразява загриженост относно процес, който изглежда води към нормализиране на отношенията с Москва.

МВФ каза по-рано тази седмица, че подновява годишните прегледи на икономиката на Русия, тъй като икономическата ситуация в региона е „по-спокойна“ от преди. Прегледът, известен като оценка по член IV, е взаимно задължение на фонда и неговите членове.

„Сега вярваме, че сме в ситуация, в която можем да предоставим икономически анализ“, казва в интервю ръководителят на европейския отдел на Фонда Алфред Камер.

И МВФ, и Русия отказват да изяснят кой е инициаторът на този ход.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза в интервю миналата седмица, че не възразява срещу годишния преглед, но ще има проблем Москва да получава финансова подкрепа от МВФ. Министерството на финансите на САЩ отказва да коментира повече. Русия не е кандидатствала за помощ от МВФ от 2000 г. насам.

МВФ казва, че персоналът на институцията ще започне виртуални дискусии с руските власти на 16 септември и след това ще пътува до страната за лични срещи. Това посещение е планирано да започне на 1 октомври, според източниците на Bloomberg. Според един от тях от МВФ са се опитали да убедят Русия да проведе срещите в трета страна.

Икономиката на Русия е нараснала с 4% годишно през второто тримесечие, изчислява Федералната статистическа служба на страната. Растежът вероятно ще се забави през останалата част от годината, според икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още