IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Министрите на Путин рисуват светло бъдеще за руската икономика въпреки войната и санкциите

Новата правителствена прогноза показва среден икономически ръст от 1,5% до 2030 г. и инфлация малко над целта на руската централна банка

23:20 | 12.09.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Последните прогнози на правителството на Русия за икономиката на страната до края на настоящия мандат на президента Владимир Путин предполагат, че тя ще бъде в добра форма до следващите избори. Оптимизмът може би е твърде голям, за да бъде правдоподобен, на фона на затягащите се санкции и продължаващата война на Русия срещу Украйна, съобщава Bloomberg.

Според базовите макроикономически прогнози до 2030 г., изготвени от Министерството на икономиката, Русия очаква стабилен годишен растеж от поне 3% през последните три години от президентството на Путин. Инфлацията се очаква да бъде ниска и стабилна, на целевото ниво на централната банка, показват прогнозите, наред с устойчиви положителни тенденции в инвестициите, потребителската активност и доходите на домакинствата.

Тази перспектива е в противоречие с оценките на много анализатори, които не са наясно с изчисленията на правителството.

„Виждаме среден ръст на руския брутен вътрешен продукт (БВП) от 1,5% до 2030 г., а инфлацията остава малко над целта на Руската централна банка“, коментира Олег Кузмин, главен икономист на московската Renaissance Capital. „Много неща ще зависят от динамиката на цените на петрола и други ключови руски експортни стоки на световните пазари, както и от по-нататъшното развитие на геополитическата ситуация“, добавя той.

Прогнозите на правителството ще гарантират, че Путин ще изпълни обещанията за икономическото и социално развитие на Русия, изложени в поредица от национални проекти, навреме за изборите през 2030 г., когато той има право да търси нов мандат от шест години. И все пак войната, която нагрява руската икономика и ускорява инфлацията, не показва признаци, че ще приключи, докато САЩ и техните съюзници продължават да налагат наказателни мерки, които тежат върху растежа.

Не е ясно дали макроикономическите перспективи предполагат, че войната и санкциите ще продължат през този период. Правителството премина към шестгодишно бюджетно планиране от обичайните си тригодишни прогнози, след като Путин постави цели за 2030 г. за националните проекти, струващи десетки милиарди долари, в годишното си обръщение към Федералното събрание на Русия малко преди президентските избори през март.

Дори в правителствения сценарий „Златокоска“ икономическите цели на президента ще бъдат постигнати „едва“ до 2030 г., коментира икономистът на Bloomberg Economics Алекс Исаков.

Руската икономика не оправда очакванията за колапс, след като беше ударена с безпрецедентни санкции след нахлуването на Москва в Украйна в края на февруари 2022 г. Огромните увеличения на държавните разходи за отбранителния сектор и за защита на местния бизнес от въздействието на санкциите помогнаха за стимулиране на силно възстановяване на растежа, докато руската военна икономика постепенно се адаптира към ситуацията.

Правителството в Москва очаква солиден икономически растеж до 2030 г. Графика: Bloomberg Правителството в Москва очаква солиден икономически растеж до 2030 г. Графика: Bloomberg

БВП на Русия се очаква да нарасне с 3,9% тази година, като реалните заплати и продажбите на дребно се увеличават съответно с над 9% и 7%, показва прогнозата. След това растежът ще се забави до 2,5-2,8% годишно, преди да възобнови разширяването си с 3% или повече от 2028 г. до 2030 г.

Производителността в икономиката, която страда от задълбочаващ се недостиг на работна ръка, се очаква да нарасне с 2,8% годишно през същия период.

Инфлацията ще се охлади до целта на централната банка от 4% едва през 2026 г. Ускоряването на растежа на цените принуди регулаторът да повиши през юли основния си лихвен процент с 200 базисни пункта до 18%.

Финансовият министър Антон Силуанов заяви миналата седмица, че финансирането на обещанията на Путин е основен приоритет и правителството трябва да оцени „финансовите възможности и нуждите на икономиката“ за шестгодишния период.

Спадът в цената на петрола през последните месеци до около 71 долара за барел показва как дори краткосрочното планиране може да бъде объркано от някои събития. Бюджетната прогноза на правителството предвижда средна цена на международния бенчмарк Брент при 83,5 долара за тази година и 81,7 долара през 2025 г.

На фона на прогнозата безработица да остане на историческо ниско ниво от 2,6%, перспективите на правителството все още очертават индустриален растеж, включително леко ускоряване на производството от 3,3% през 2028 г. до 3,7% през 2030 г.

Постигането на целите за растеж на производството и заместването на вноса през следващите шест години ще изисква Русия да постигне годишен ръст от 2,7% в производителността на труда, показват оценки на Bloomberg Economics. Това е „почти двойно повече от средните 1,5%, наблюдавани между 2015 г. и 2022 г., когато режимът на санкциите позволяваше много по-малко ограничен достъп до чужд капитал, технологии и експортни пазари“, изтъква Исаков.

Правителствените прогнози „са традиционно оптимистични“, коментира от своя страна София Донец, икономист в T-Investments. Икономиката на Русия може да расте с 1,5-2% годишно до 2030 г., „но това много зависи от геополитическата ситуация“, добавя тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още