IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Основната инфлация в Швеция остава стабилна преди намаляването на лихвите

Показателят за годишното нарастване на цените се е задържал на ниво от 2,2% през август

10:22 | 12.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основната инфлация в Швеция е останала стабилна и според очакванията на икономистите през август. Това увеличава шансовете централната банка на страната да продължи с плановете си за ускоряване на паричното облекчаване, предаде Bloomberg.

Показателят за годишното нарастване на цените, който изключва енергията, е останал непроменен на ниво от 2,2% през миналия месец според доклад, публикуван в четвъртък от Шведския статистически институт. Това напълно съответства с очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg по-рано.

Данните идват в момент, когато централните банки в голяма част от света се насочват към по-малко рестриктивна политика. Шведската централна банка обмисля дали да намали основния си лихвен процент с две или три стъпки от по четвърт пункт на оставащите три заседания през тази година.

Нарастващата безработица и забавената шведска икономика вече увеличиха натиска върху централната банка да намали рестрикциите, особено след като правителството обяви победа в борбата с инфлацията и обеща да увеличи разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 12.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още