IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските фирми стават по-предпазливи в инвестициите в Китай

За някои рисковете от инвестирането в азиатската страна вече започват да надвишават възвръщаемостта

17:19 | 11.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Eвропейските фирми стават все по-предпазливи по отношение на инвестициите в Китай, сочи доклад на Търговската камара на Европейския съюз в Китай, която представлява компании от Volkswagen до Unilever, цитиран от Bloomberg.

Докладът предлага по-песимистична оценка на перспективите за растеж на страната, но звучи обнадеждаващо за овладяване на мащаба на търговския конфликт между Брюксел и Пекин. Все пак перспективата за по-малко инвестиции е тревожна след тримесечие, в което Китай отбеляза рекорден размер на изтеглените пари от чуждестранни субекти.

„За някои европейски централи и акционери рисковете от инвестирането в Китай вече започват да надвишават възвръщаемостта - тенденция, която само ще се засилва, ако ключовите проблеми на бизнеса останат нерешени“, пише Йенс Ескелунд, президент на Камарата, в доклада, съдържащ 1043 препоръки.

Чужденците изтеглят рекордни средства от Китай. Изображение: Bloomberg Чужденците изтеглят рекордни средства от Китай. Изображение: Bloomberg

„След още една година на смесени послания от страна на китайското правителство изглежда, че не сме се доближили до отговора на въпроса какво иска Китай от чуждестранните компании“ посочва още Ескелунд.

Предизвикателната бизнес среда е резултат от икономическото забавяне в Поднебесната империя, съчетано с влошаването на перспективите за рентабилност и ограничения напредък в реформите. Намаляващата привлекателност на азиатската страна за чуждестранните фирми подчертава трудната работа, пред която е изправено правителството ѝ в опитите си да привлече нови чуждестранни инвестиции. 

Търговското напрежение между Европейския съюз и Китай е друго усложнение. То започна с налагането на мита върху електрическите превозни средства и оттогава се разпространи върху свинското месо, млечните продукти и други.

Продажбите от Китай в ЕС обикновено изостават от общия ръст на износа. Изображение: Bloomberg Продажбите от Китай в ЕС обикновено изостават от общия ръст на износа. Изображение: Bloomberg

В доклада си Камарата посочва, че „мащабът на търговския конфликт засега остава ограничен“, като добавя, че вижда „възможност за диалог и решение чрез преговори“.

През миналата година Китай беше най-големият източник на вносни стоки в ЕС и третата по големина дестинация за износ.

За повече от 1700-те компании, членуващи в Търговската камара на Европейския съюз в Китай, почти две трети от тях виждат, че маржовете им на печалба в Поднебесната империя са равни или по-ниски от средните в световен мащаб, а песимизмът за бъдещето е на най-високо ниво откогато и да било. Това ги кара да се насочат към други пазари, които могат да предложат по-добри печалби и перспективи.

Въпреки че китайското правителство е активизирало работата си с чуждестранните фирми в опит да отговори на техните опасения, в доклада се казва, че компаниите все още очакват реални резултати от тези дискусии с официални лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още