IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ ще направи преглед на икономиката на Русия за първи път от началото на войната

Това става възможно, тъй като икономическата ситуация в региона е „по-стабилна“ от преди, посочват от фонда

10:27 | 11.09.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че може да извърши годишен преглед на икономиката на Русия за първи път от началото на войната в Украйна, тъй като икономическата ситуация в региона е „по-стабилна“ от преди, предаде Bloomberg.

Провеждането на годишните икономически прегледи, известни като консултации по член IV, е „взаимно задължение“ на базирания във Вашингтон кредитор и неговите членове. За последен път МВФ публикува такъв преглед в началото на 2021 г.

По-рано този месец Фондът съобщи, че негови служители ще започнат обсъжданията с руските власти на 16 септември и след това ще пътуват до страната за лични дискусии. Това се случи малко след като Ксения Юдаева, бивш първи заместник-управител на Руската централна банка, беше назначена от Москва за неин представител в Изпълнителния съвет на МВФ. Тя замества Алексей Можин, който заемаше този пост от 90-те години на миналия век.

„Изключително неспокойната“ икономическа ситуация в региона след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. затрудни извършването на оценката по член IV, особено за краткосрочните и средносрочните перспективи, заяви говорител на Международния валутен фонд. „Сега, когато икономическата ситуация е по-стабилна, консултациите по член IV с Русия се възобновяват“, добави тя.

Според оценката на Федералната статистическа служба на Русия от миналия месец икономиката на страната е нараснала с 4% на годишна база през второто тримесечие, което се дължи на огромните военни разходи на Кремъл. Макар че държавните разходи смекчиха въздействието на санкциите, наложени от САЩ и Европейския съюз, растежът вероятно ще се забави през останалата част от годината, смятат икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 11.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
Алехандро
преди 42 минути
МВФ и Украйна постигнаха споразумение за 1.1 млрд. долара финансова помощ.За руските свинье няма такава вероятност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Алехандро
преди 54 минути
Между другото, аналоговата руска икономика е заплашена от още един шут, руски икономисти очакват огромната основна лихва ад се придвижи още нагоре, кота 20%!Бухахахаха! Ама нищо, "санкциите не работят", руската икономика "цъфти и връзва"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Алехандро
преди 1 час
Отворете официалните руски газети да видите с какъв траурен тон се пише на тема икономика и цени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Алехандро
преди 1 час
Хахахахах! Ама, към преглед, ще правите, като с 4-ри Указа, путин е засекрети всьо и вся, руската статслужба, пуска това, което им се спусне, засекретена е всякаква информация около стратегическите предприятия, най-големите от които - Газпром, Роснефт, Татнефт, Норински-никел, огромни земеделски конгломерати - софхози, са нагълтани с вода! Само в първата седмина на август цените скочиха с 3%, от началото на годината - горивата с 60%! Смях! НО няма никакво знамение, - финансиране няма да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 час
*Според оценката на Федералната статистическа служба на Русия от миналия месец икономиката на страната е нараснала с 4% на годишна база през второто тримесечие, което се дължи на огромните военни разходи на Кремъл.* - Руснаците от ВОСР насам винаги са се възхищавали от САЩ и винаги са копирали каквото могат от там. Един век, обаче, им отне да разгадаят американската тайна, как войната да помпа икономиката, а не да я унищожава. На европейците, като най-умни, явно, ще им трябва още един век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още