IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Реалните доходи на домакинствата в САЩ растат през 2023 г. за първи път от четири години

Средният доход за миналата година е бил 80 610 долара в сравнение със 77 540 долара през 2022 г., показва доклад на Бюрото за преброяване на населението

18:25 | 10.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Доходите на домакинствата в САЩ, коригирани спрямо инфлацията, се увеличават с 4% през миналата година, като това е първото годишно увеличение от 2019 г. насам, тъй като нарастването на цените се забавя, съобщава Bloomberg.

Средният доход за миналата година е бил 80 610 долара в сравнение със 77 540 долара през 2022 г., става ясно от годишния доклад за доходите, бедността и здравното осигуряване на Бюрото за преброяване на населението.

Данните подчертават въздействието от охлаждането на инфлацията през 2023 г., въпреки че много американци усещат икономиката като в рецесия, тъй като цените на много стоки и услуги - от хранителни стоки до жилища и автомобилни застраховки, остават много по-високи, отколкото са преди пандемията.

И дори с увеличението през миналата година средните доходи остават с 600 долара по-ниски от тези през 2019 г.

Докладът показва разминаване на данните по раса и пол. Белите домакинства отбелязват увеличение на доходите, докато чернокожите, азиатските и испаноговорящите семейства не отчитат значителна промяна. И реалните средни доходи за работещите на пълен работен ден мъже, независимо от тяхната етническа принадлежност, се повишават два пъти по-бързо от тези на жените.

Официалното ниво на бедност в САЩ – което се изчислява преди данъци и изключва плащания за стимули и данъчни облекчения – спада с 0,4 процентни пункта до 11,1%. Равнището на бедност е грубо намалено наполовина през последните шест десетилетия и е достигнало рекордно ниско ниво преди пандемията.

Въпреки това допълнителната мярка за бедност - която се основава на дохода след облагане с данъци и включва държавни трансферни плащания - се повишава с 0,5 процентни пункта до 12,9% през миналата година.

Доходите на домакинствата в САЩ през 2023 г. Графика: Bloomberg Доходите на домакинствата в САЩ през 2023 г. Графика: Bloomberg

Вицепрезидентът Камала Харис, кандидатът за президент на Демократическата партия, предложи програма, която е насочена към семействата от ниската и средната класа чрез мерки, включващи данъчни облекчения и разпоредби за по-евтини лекарства с рецепта. Нейният опонент, бившият президент Доналд Тръмп, обвини администрацията на Байдън за високите разходи за живот, които карат американците да се чувстват по-зле, отколкото когато той управляваше страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още