IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът на Китай скочи до двугодишен връх

Вносът обаче се е разширил само с 0,5% през август

10:35 | 10.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Китай неочаквано се е увеличил през август, достигайки най-високата си стойност от близо две години насам. Това носи доза оптимизъм за икономиката, която е подложена на дефлационен натиск, предава Bloomberg.

Износът се е повишил с близо 9% спрямо година по-рано до около 309 млрд. долара, което е най-високата стойност от септември 2022 г. и осезаемо надминава прогнозите на икономистите. Вносът се е разширил само с 0,5%, оставяйки търговски излишък от 91 млрд. долара за месеца.

Резултатът на износа е светъл лъч за Поднебесната империя, която се бори със срив на жилищния пазар и дефлация. Притокът на евтини стоки към световните пазари обаче предизвика отпор в САЩ, Южна Америка и Европа, което поставя под съмнение устойчивостта на стратегията за растеж на Пекин.

Износът на Китай продължава да е силен. Изображение: Bloomberg Износът на Китай продължава да е силен. Изображение: Bloomberg

„Икономиката на Китай продължава да показва разнопосочни тенденции със слабо вътрешно търсене и силна конкурентоспособност на износа“, заяви Жиуей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management. „Въпросът е колко дълго износът може да остане силен предвид отслабващата икономика на САЩ и нарастващото търговско напрежение“, добави той.

Икономическите показатели за август до момента показват, че икономиката на страната се затруднява да възстанови инерцията си след колебливото начало на втората половина на годината. Фабричната активност се сви за четвърти пореден месец, а основната инфлация се охлади до най-ниското си ниво от повече от три години.

Макар че продължаващото разширяване на износа е положително за Пекин, китайските компании са принудени да намаляват цените, за да си осигурят продажби, като през последните месеци обемът на доставките нараства по-бързо от стойността им. Публикувани в понеделник данни показаха, че производствените цени продължават да се понижават, като цените на промишлените стоки спадат с 2,7% през август спрямо година по-рано.

Тази нарастваща вълна от по-евтини китайски стоки разгневява все повече държави. Някои от тях вече наложиха мита върху електромобили, стомана и други стоки, идващи от Поднебесната империя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 10.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още