IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските заеми в САЩ растат с най-бързия си темп от края на 2022 г.

Общата стойност на непогасените кредити се увеличава с 25,5 млрд. долара, показват данни на Федералния резерв

22:45 | 09.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските заеми в САЩ растат през юли с най-бързия си темп от ноември 2022 г., отразявайки скокове при нереволвиращите кредити и салдата по кредитни карти, пише Bloomberg.

Общата стойност на непогасените кредити се увеличава с 25,5 млрд. долара, показват данни на Федералния резерв, публикувани в понеделник. Увеличението надмина всички прогнози на анкетирани от Bloomberg икономисти.

Данните не са коригирани спрямо инфлацията.

Непогасеният револвиращ дълг, който включва кредитни карти, се е увеличил с 10,6 млрд. долара, най-много за последните пет месеца. Нереволвиращите кредити, като заеми за закупуване на превозни средства и обучение, скачат с 14,8 млрд. долара за повече от година.

Увеличението на заемите помогна за стимулирането на най-големия скок в продажбите на дребно от началото на 2023 г. Това включва и ръст при покупките на моторни превозни средства.

По-големите салда по кредитни карти и заемите с високи лихвени проценти обаче представляват риск за разходите, ако потребителите станат по-предпазливи. Въпреки че се очаква през следващата седмица представителите на Фед да предприемат първото понижение на лихвите от началото на цикъла на затягане на паричната политика след пандемията, ще е нужно време, преди тази мярка да се отрази под формата на по-евтини кредити за потребителите.

Доклад на Фед в Ню Йорк от миналия месец показа, че макар делът на общия потребителски дълг в просрочие да се задържа на ниво от 3,2% през второто тримесечие, делът на автомобилните заеми и кредитни карти, които са били просрочени наскоро, продължава да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още