IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият растеж на Япония за второто тримесечие бе ревизиран надолу

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 2,9% на годишна база

10:57 | 09.09.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През второто тримесечие на годината японската икономика е нараснала с малко по-бавен темп от първоначално обявения, повлиян от низходящи корекции на разходите на предприятията и домакинствата, които сочат по-неубедително второ полугодие за потреблението, предаде Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 2,9% на годишна база през периода от април до юни, показаха новите данни на Службата на кабинета в понеделник, в сравнение със средната прогноза на икономистите за ръст от 3,2% и 3,1% в предварителната оценка.

Обновените данни за четвъртата по големина икономика в света означават разширяване на тримесечна база с 0,7% в ценово изгладено изражение в сравнение с обявения по-рано ръст от 0,8%.

„Икономиката като цяло е в застой от втората половина на 2023 г. насам, въпреки че през периода от април до юни най-накрая се възстанови“, заяви Кенго Танахаши, икономист в Nomura Securities.

Компонентът на капиталовите разходи в БВП, барометър за силата на частното търсене, е нараснал с 0,8% през второто тримесечие – резултат, който е коригиран надолу от увеличение от 0,9% в първоначалната оценка. Икономистите очакваха повишение от 1 на сто.

Частното потребление, което формира повече от половината от японската икономика, е нараснало с 0,9% при предварително отчетено увеличение от 1%.

Анализаторите очакват, че японската икономика ще продължи да се подобрява постепенно, подкрепена от положителните тенденции при заплатите и личните и корпоративните разходи, докато рисковете от външни фактори като потенциално забавяне на икономиките на САЩ и Китай остават.

Японската централна банка желае да види най-вече последователно подобрение на вътрешното търсене, докато се фокусира върху прекратяването на десетилетната си програма за парично стимулиране и по-нататъшното повишаване на разходите по заемите през следващите месеци.

През юли ЯЦБ повиши основния си лихвен процент до 0,25% от 0-0,1% и анализаторите търсят следи за това какъв ще бъде следващият ѝ ход. Нито един от икономистите, анкетирани от Ройтерс миналия месец, не прогнозира затягане на паричната политика на следващите заседания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 09.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още