IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България е на трето място в ЕС по годишен ръст на продажбите на дребно през юли

Преди страната ни са само Люксембург и Хърватия, сочат данни на Евростат

15:31 | 05.09.24 г. 1
Снимка: Стефан Василев, БГНЕС
Снимка: Стефан Василев, БГНЕС

България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по годишен ръст на продажбите на дребно през юли с 6,8%, като отстъпва само на Люксембург (+10,3%) и Хърватия (+7,9%).

На обратния полюс най-големи спадове са отчетени в Белгия с 4,4%, Естония с 3,1% и Финландия с 2,1 на сто.

При сравнение с предходния месец лидер по ръст на продажбите на дребно е Хърватия с 2,9%, следвана от Австрия и Словакия с по 1,8 на сто и Словения с 1,6%. Най-големи спадове са отчетени в Люксембург с 2,1%, Румъния с 1,8 на сто и Кипър с 1,1%. България бележи ръст от 1,2%.

Графика: Евростат Графика: Евростат

На ниво ЕС и еврозона сезонно коригираният обем на търговията на дребно е нараснал съответно с 0,2% и 0,1%. На годишна база те са спаднали с 0,1% в еврозоната и са отбелязали ръст от 0,4 на сто в ЕС, сочат календарно изгладените данни на Евростат.

На годишна база продажбите в сектора на храните, напитките и тютюневите изделия са намалели в еврозоната с 0,7%, а в ЕС също са отбелязали спад от 0,4 на сто. Продажбите на нехранителни продукти с изключение на автомобилни горива са се увеличили с 0,2% в еврозоната и с 0,9% в ЕС.

Продажбите на автомобилни горива в специализираните магазини са останали стабилни в еврозоната, а в ЕС са намалели с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 05.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Repoman
преди 1 час
Продажбите на дребно у нас растат, т.е. потреблението се увеличава, но има един проблем който не се коментира. Основно за провинцията става дума, там потреблението също скача, но отсреща няма нужният ръст на предлагането, т.е. магазините и зареждането им не успяват да посрещнат търсенето. Казвам го от опит, лятото се случи да обикалям из провинцията, все едно се върнах в началото на демокрацията, говоря за празни щандове. Вярно, и там се строят нови магазини, но все още предлагането е ниско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още