IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес активността в еврозоната се е повишила през август

Общият индекс на мениджърите по поръчките е скочил до 51 пункта през август

12:48 | 04.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес активността в еврозоната получи тласък от Олимпийските игри в Париж през миналия месец, но е вероятно проблемите в блока да се завърнат след приключването на Параолимпийските игри, тъй като търсенето остава слабо, предава Ройтерс.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на HCOB за страните от валутния съюз, изготвян от S&P Global и смятан за добър показател за общото икономическо здраве, е скочил до 51 пункта през август от 50,2 пункта през юли.

Това надхвърля границата от 50 пункта, разделяща растежа от свиването, за шести пореден месец, но е малко под предварителната оценка за ръст от 51,2 пункта.

„Олимпийските игри в Париж донесоха много ползи, като френският сектор на услугите със сигурност беше сред печелившите. Големият въпрос обаче е дали този тласък е устойчив“, коментира Сайръс де ла Рубия от Hamburg Commercial Bank AG.

„Положителните вибрации от състезанието и продължаващата Параолимпиада може да се пренесат отчасти и през септември, но очакваме забавянето на растежа, което започна през май, да се възобнови през следващите месеци“, посочи той.

Общото търсене в 20-членния валутен съюз се е понижило за трети месец, което подсказва предстояща слабост. Общият индекс за новите предприятия е под прага от 50 пункта - 49,1 пункта, макар и малко по-висок от отчетените 49 пункта през юли.

Окончателният PMI индекс за доминиращата в блока индустрия на услугите е скочил до 52,9 пункта спрямо 51,9 пункта през предходния месец, компенсирайки продължаващото свиване в производствения сектор.

Оптимизмът на фирмите от сектора на услугите за предстоящата година обаче намалява. Индексът на бизнес очакванията е спаднал до 59,1 пункта от 60,4 пункта през юли, което е най-ниското му ниво за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 04.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още