IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ изпраща първа мисия в Русия след началото на нашествието в Украйна

Представителят на страната във фонда ще бъде заменен от ноември с централна банкерка, на която са наложени западни санкции

23:11 | 03.09.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

МВФ ще стане първата голяма международна финансова институция, която ще изпрати официална мисия в Русия след нашествието на страната в Украйна, започнало през февруари 2022 г., съобщи Алексей Можин, руски изпълнителен директор на МВФ, цитиран от Ройтерс.

Можин заяви, че мисията на МВФ ще започне чрез онлайн формат на 16 септември и ще продължи с посещение на делегация на фонда за срещи с руски официални представители до 1 октомври.

Последната годишна мисия на МВФ посети Русия през ноември 2019 г. преди началото на Covid пандемията. От началото на войната на Москва в Украйна не е имало мисии на МВФ в Русия.

„Изключени сме от този процес под натиска на западните ни „приятели“ и не е имало други мисии през 2022-2023 г.“, каза Можин от офиса си в МВФ във Вашингтон.

Мисията ще бъде ръководена от аржентинеца Жак Миниан.

Много западни страни намекнаха за възможността за изключване на Русия от МВФ след нашествието в Украйна, но това се оказа трудно заради нежеланието на други страни членки с големи квоти при гласуване като Китай и Индия.

МВФ е критикувана от западните държави членки от началото на войната, че дава твърде оптимистични според тях прогнози за засегнатата от санкции икономика на Русия и заради предупрежденията, че решения за изземване на замразени руски активи трябва да бъдат обезпечени с „достатъчно законна подкрепа“.

Можин, който е ветеран в МВФ и ръководи присъединяването на Русия към организацията през 1992 г. след рухването на СССР, ще се оттегли от поста си на 1 ноември. Той заяви, че ще подпомага мисията на МВФ.

Можин съобщи, че ще бъде заменен от централната банкерка Ксения Юдаева, близък сътрудник на гуверньора на централната банка Елвира Набиулина. Юдаева е подложена на американски санкции от април 2022 г.

„Тя ще трябва да управлява офиса първоначално от Москва“, каза Можин. Юдаева беше санкционирана като председател на борда на директорите на банка „Откритие“, която преди време беше собственост на централната банка. Банката беше продадена на държавния кредитор ВТБ през 2022 г. Оттогава Юдаева напусна „Откритие“. МВФ съобщи, че проверява информацията за номинацията на Юдаева.

Руското финансово министерство официално потвърди номинацията ѝ.

Тя има докторска степен по икономика от Масачузетския технологичен институт и е преминала през обучение в Stockholm School of Economics. Юдаева стана част от централната банка заедно с Набиулина през 2013 г. и беше един от архитектите на прехода на Русия към плаващ обменен курс.

Тя се оттегли като първи заместник гуверньор на централната банка през август 2023 г., но остана като съветник на Набиулина.

Междувременно Руската централна банка съобщи, че годишната инфлация в Русия е достигнала връхната си точка през юли, но средносрочните инфлационни рискове остават високи и е твърде рано да се говори за стабилно намаляване на инфлационния натиск.

Очаква се централната банка да повиши ключовия си лихвен процент със сто базисни пункта до 19% на заседанието си на 13 септември, за да се пребори с високата инфлация, показа допитване на Ройтерс сред анализатори, публикувано в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още