IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производството в САЩ се покачва след 8-месечното дъно

Въпреки това общата тенденция продължава да сочи слаба фабрична активност

19:46 | 03.09.24 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производствената активност в САЩ се е повишила през август след осеммесечното дъно, достигнато през юли, на фона на известно подобрение в заетостта. Въпреки това общата тенденция продължава да сочи слаба фабрична активност, предава Ройтерс.

Институтът за управление на доставките (ISM) съобщи във вторник, че индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор се е повишил до 47,2 пункта през август спрямо 46,8 пункта през юли, което беше най-ниското ниво от ноември насам.

Показание под 50 означава свиване на производствения сектор, който представлява 10,3% от икономиката на САЩ.

PMI индексът остава под прага от 50 пункта за пети пореден месец, но е над нивото от 42,5 пункта, което според ISM с течение на времето обикновено показва разширяване на цялостната икономика. PMI и регионалните проучвания на фабриките обаче постоянно надценяват слабостта на производството.

Перспективният подиндекс за новите поръчки в проучването на ISM е спаднал до 44,6 пункта през миналия месец от 47,4 пункта през юли. Въпреки потиснатите поръчки производителите се сблъскаха с по-високи цени на суровините, което вероятно отразяваше нарастващите цени на превозите.

Показателят за цените, заплащани от производителите, се е повишил до 54 пункта от 52,9 пункта през юли. Това предполага, че дефлацията при стоките засега е приключила, но вероятно няма да окаже съществено влияние върху инфлацията, която се забавя. Цените на стоките останаха непроменени през юли, след като се понижаваха в продължение на два поредни месеца.

Показателят за доставките е спаднал до 50,5 пункта в сравнение с 52,6 пункта през предходния месец.

Заетостта във фабриките е продължила да се свива, макар че темпът ѝ се е забавил. Показателят за заетостта в промишлеността се е повишил до 46 пункта от отчетените през юли 43,4 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 03.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ulrik
преди 1 час
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк---- https://do.my/texx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още